Mısır altı ay önce beş aile üyesini 'zorla kaybetti'
İnsan hakları grupları, ailenin gözaltına alınma nedenlerinin bilinmediğini ancak Filistin'deki Facebook paylaşımlarıyla bağlantılı olabileceğinden şüpheleniliyor
İnsan hakları grupları, aynı aileden beş kişinin Mısır güvenlik güçleri tarafından altı aydır zorla kaybedildiğini söylüyor.
Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR) ve Zorla Kaybetmelere Son Kampanyası'na göre, Nasser Abdel Muneym Abdel Naseem ve eşi ve kızı da dahil olmak üzere dört aile üyesi, Mayıs ayında Kahire ve İskenderiye'de keyfi olarak gözaltına alınmalarından bu yana kayıp.
İnsan Hakları Grupları, yetkililerden kayıpların yerinin açıklanmasını talep etti.
62 yaşındaki Naseem, 27 Mayıs'ta Kahire'deki işyerinde gözaltına alındı. Eşi Amal Abdel Salam Ibrahim Hassan, kızları Reham Nasser Abdel Moneim ve Hassan'ın kız kardeşi Ghada Abdel Salam Ibrahim dahil olmak üzere diğer iki aile üyesi aynı gün İskenderiye'de tutuklandı.
ENHR İcra Direktörü Ahmed Attar, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, "Bütün aileyi neden tutukladıklarını bilmiyoruz" dedi.
İbrahim'i şahsen tanıdığını ve tutuklanmadan önce kendisiyle en son görüştüğünü belirten Attar, İbrahim'in daha önce Bahreyn'de yaşadığını, iki yıl önce Mısır'a döndüğünü söyledi.
"Mısır'a geri dönmekten korkuyordu. Ama havaalanından geçti ve iki yıldır burada özgürce yaşıyor" dedi.
Attar, İbrahim'in tutuklanmasının sosyal medya sayfalarında Filistin ile ilgili yaptığı paylaşımlardan kaynaklanmış olabileceğini öne sürerek , İbrahim'in Facebook sayfasındaki son paylaşımın Filistin ile ilgili olduğunu belirtti.
ENHR, yaptığı açıklamada, "Mısır güvenlik makamlarını, söz konusu kişilerin güvenliğinden tamamen sorumludur ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" ve "yasalar dışında vatandaşların keyfi olarak gözaltına alınmasını ve zorla kaybedilmesini kınıyoruz" dedi.
"Resmi suç ortaklığıyla gizlenen bu suistimaller, cezasızlık kültürünü güçlendiriyor, temel insan haklarını baltalıyor ve hem Mısır'daki hem de zorla kaybetmeleri yasaklayan uluslararası yasaları, anlaşmaları ve sözleşmeleri ihlal ediyor" denildi.
Kayıplarda 'sistematik artış'
ENHR'ye göre bu, bir ailenin tamamının zorla kaybedildiği ikinci vaka. Sayed Ahmed Salem ve dört oğlunun Kasım 2016'da Sina'nın merkezindeki Nakhil bölgesindeki evlerinde gözaltına alındıktan sonra kaybolmasının ardından yaşandı.
Yetkililere yapılan çok sayıda şikayete rağmen, sekiz yıl sonra aileye adamların akıbeti hakkında hiçbir bilgi verilmedi.
ENHR ve diğer Mısırlı hak grupları tarafından imzalanan bir mektuba göre , Mısır'da kayıplarda "sistematik bir artış" görüldü; Stop Enforced Disappearances Campaign'e göre 2013 ile Ocak 2023 arasında 3.600 kişi zorla kaybedildi .
2022'nin sonundan 2023 Şubat'ına kadar, tutuklandığı sırada yalnızca 13 yaşında olan bir çocuk da dahil olmak üzere, üç yıldan uzun süren zorla kaybetmenin ardından 40 kişinin yeniden ortaya çıktığı eklendi. Açıklamaya göre, tutuklular gözaltındayken işkence gördü ve "yasadışı sorguya çekildi".
Mısırlı yetkililer, bu vakaları belgeleyen hak gruplarını da hedef alıyor. Bunlar arasında Zorla Kaybedilenler Derneği'nin kurucu ortağı ve aynı zamanda Cambridge Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve Ocak 2016'da Kahire-İskenderiye otoyolunun kenarında yarı çıplak bırakıldıktan sonra ölü bulunan Giulio Regeni'nin ailesinin avukatı İbrahim Metwally de var.
Metwally 2017'den beri tutuklu bulunuyor.
Ayrıca Filistin dayanışmasının ifade edilmesine yönelik yaygın baskının bir parçası olarak Ekim ayından bu yana artış gösterdiler .
Mısır, İşgalci İsrail'in savaşına karşı kamuoyundaki muhalefetine rağmen, son bir yılda Filistin yanlısı eylemlere katılan yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında en az 250 futbol taraftarı, öğrenci ve kadın hakları aktivisti bulunuyor.
Kaynak: middleeasteye