İslam düşmanı Faşist Modi, Babür Camisi'ni Hindu tapınağına çevirmek için ilk tuğlayı koydu

Aşırı sağcı, popülist politikalarıyla öne çıkan Faşist Modi, seçim vaatlerinden biri olan caminin tapınağa çevrilmesi içi taraftarlarına verdiği söz üzere tarihi Babri Camisi'nin (Babri Masjid) yerine inşa edilecek tartışmalı Hindu tapınağının temel atma törenine katıldı.

Hindistan Başbakanı İslam düşmanı Faşist Nerandra Modi, tarihi Babür Camisi'nin (Babri Masjid) yerine inşa edilecek Hindu tapınağının temel atma törenine katıldı.

Aşırı sağcı, popülist politikalarıyla öne çıkan Modi, seçim vaatlerinden biri olan caminin tapınağa çevrilmesi içi taraftarlarına verdiği sözü tuttu ve tapınak inşaatı sürecini resmen başlattı.

Cammu Keşmir'in özel (özerk) statüsünün kaldırılışının birinci yıl dönümüne denk getirilen tapınağın inşasının başladığını sembolize etmek için de Modi, mabedin içerisine 40 kilo ağırlığında gümüş bir tuğla koydu.

Ayrıca Ganj Nehri'nden getirilen kutsal su ve dört ana Hindu türbesinden alınan kutsal toprak da ritüellerde kullanıldı.

Tören öncesi güvenlik önlemleri arttırıldı ve kentte ilave binlerce güvenlik görevlisi konuşlandırıldı.

Radikal Hindular, caminin Hindu tapınağı olduğunu iddia ediyor

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletine bağlı Fezyabad şehri yakınlarında Ayodhya antik kenti içinde, geçmişte Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babür Camisi'nin bulunduğu alan, uzun yıllardır radikal Hindular ile Müslümanlar arasında tartışma konusuydu.

Radikal Hindular, Müslümanların 16'ıncı yüzyılda (1527 yılında) Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyor.

"Babri Camisi'nin bulunduğu alanda, Ram Tapınağı olduğu" iddiası, ilk kez 1853'te mahkemeye taşınmış, dönemin İngiliz sömürge hakimince reddedilmişti.

Cami, radikal Hindularca 1992'de yıkılmıştı

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de, Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen camiyi yıktı.

Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çatışmalara neden oldu.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak, tapınak inşa edilmesini istiyordu.

Başbakan Modi'nin lideri olduğu Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisinin (BJP) geçen yıl Babri Mescidi'ne (Babür Camii) ait fazla arazinin bir bölümünün, arazinin ilk sahibi olduğu iddia edilen Hindulara verilmesi için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, 9 Kasım 2019'da verdiği kararda, yaklaşık 1,1 hektarlık arazinin tamamının tapınak inşa etmek üzere kurulacak Hindu vakfına tahsis edilmesini, bunun karşılığında arazinin hak sahibi Müslüman vakfa başka bir yerden yaklaşık 2 hektar arazi verilmesine hükmetti.

Euronews