IŞİD üyelerini yargılama çıkmazı
Suriye'de teslim olan veya esir alınan on binlerce IŞİD militanını kim yargılayacak? Batılı ülkeler isteksiz, Şam rejimine sıcak bakılmıyor, Irak'ta ise adliyeler IŞİD davalarıyla dolmuş taşmış durumda.
IŞİD'ın Suriye'de tamamen yenilgiye uğratıldığının ilan edilmesinin ardından şimdi aralarında binlerce yabancının da bulunduğu Suriyeli Kürtlerin elindeki 65 bin tutuklu IŞİD militanı ve ailelerinin ne olacağı sorusu bir kez daha gündemde.
Batılı ülkeler de örgüte katılmış olan kendi vatandaşlarını geri almada gönülsüz olunca bu durumda Irak hükümetinden yardım talep edildi. ABD yönetiminin araya girmesiyle Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Irak halkına karşı suç işlemiş olan Suriye'deki IŞİD militanlarını yargılamayı kabul ettiklerini açıklamıştı. Adbülmehdi ayrıca, IŞİD'in tutuklu yabancı üyelerinin ülkelerine iade edilmeleri için çaba gösterecekleri sözünü vermişti.
Bu kapsamda şu ana kadar 280 Irak vatandaşı IŞİD üyesi ile birlikte 14 Fransız vatandaşı yabancı militan Suriye'den Bağdat'a nakledildi. ABD ile yapılan ve gizli olduğu öne sürülen anlaşma kapsamında bu sayının 500'e tamamlanması öngörülüyor. Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün verdiği bilgiye göre Iraklı IŞİD üyeleri ve aileleriyle beraber toplamda ise 20 bin kişinin Irak'a nakledilmesi için pazarlıklar sürüyor.
Ancak IŞİD üyelerinin Suriye rejimi tarafından yargılanması seçeneğine pek çok ülke sıcak bakmıyor. Suriyeli Kürtlerin de resmi bir devlet ve adalet sistemleri olmadığı için yargılamada rol almaları mümkün değil. (D.W)