İran ile Zimbabve arasında ekonomi anlaşmaları imzalandı
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin üç ülkeyi kapsayan Afrika turu sonunda Zimbabve ile ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik 12 adet mutabakat zaptı imzaladı.
Bu hafta başlarında Kenya ve Uganda'yı ziyaret eden Reisi, Harare'de Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ile bir araya geldi. Reuters, mutabakat anlaşmalarının İranlı bir şirket ile yerel bir ortak arasında Zimbabve'de bir traktör fabrikası kurma planlarını da içerdiğini bildirdi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre iki ülke ayrıca enerji, tarım, tıp ve iletişim alanlarının yanı sıra araştırma, bilim ve teknoloji projelerinde iş birliği anlaşmaları imzaladı.
İmza töreninden sonra gazetecilere verdiği demeçte Mnangagwa, Zimbabve'nin İran'dan beklediği yatırım miktarından bahsetmeden, “Ekonomimizin çeşitli sektörlerine yatırımı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. AFP, Mnangagwa'nın İranlı mevkidaşını başkent Harare'deki Robert Mugabe Uluslararası Havalimanı'nda karşılamasını ‘sıcak bir karşılama’ olarak nitelendirdi.
Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, İran Cumhurbaşkanı’nın uçağının inişinin ardından Reisi'yi ‘kardeşim’ sözleriyle karşıladı. Ağustos ayında yeniden seçilmek isteyen Mnangagwa, Zimbabve'nin 1980 yılında kazandığı İngiltere'den bağımsızlık mücadelesine işaretle “Savaşa gittiğimizde İran bizim dostumuzdu. Dayanışma göstermeye gelmenize sevindim” ifadelerini kullandı. Zimbabve ve İran bayrakları sallayan bir kalabalığa konuşan Mnangagwa, İran Cumhurbaşkanı’nın görüşlerinin çoğunu paylaştığını söyledi. Reisi, ABD'nin iki ülkeye uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunarak, ülkesinin Zimbabve ile ekonomik ilişkileri pekiştirmek için çok çalışacağını kaydetti.
İran Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü, karşılaştırma amacıyla 2022 için bir rakam vermeden Afrika ile ticaret hacminin bu yıl iki milyar doların üzerine çıkacağını bildirdi. Reisi'nin 2013 yılından bu yana bir İran Cumhurbaşkanı’nın gerçekleştirdiği ilk Afrika gezisi, Haziran ayında ABD yaptırımlarından mustarip üç Latin Amerika ülkesini de kapsayan ziyaretinin ardından geldi.
Moskova'nın Kıta üzerinde yıkıcı bir ekonomik etkisi olan Ukrayna'yı işgalinden sonra Afrika, hem Rusya hem de Batı'nın desteğini kazanmaya çalıştığı bir diplomatik savaş alanı olarak ortaya çıktı. Savaş, gıda fiyatlarında artışa neden oldu. Ayrıca Batılı güçler, Hindistan ve Çin ile birlikte Afrika ile ticari ilişkilerini derinleştirmeye çalıştılar.
İran, izolasyonunu azaltmak ve ABD'nin 2018'de zorlu müzakerelerin ardından varılan bir nükleer anlaşmadan çekilmesinden bu yana yeniden uygulanan yaptırımların sonuçlarını dengelemek için son aylarda diplomatik faaliyetlerini yoğunlaştırdı. İran ve Kenya hükümetleri, iki ülke bakanlarının çarşamba günü bilgi teknolojisi, balıkçılık, hayvancılık ürünleri ve yatırım teşviki alanlarında beş adet mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu ziyaretin “İran ile özellikle ekonomik ve ticari alanlarda ilişkilerini geliştirmekle ciddi şekilde ilgilenen Afrika ülkeleri için yeni bir başlangıç noktası” olduğunu söyledi. Söz konusu yakınlaşma, İran ile üç Afrika ülkesi arasındaki ‘ortak siyasi vizyonlara’ da dayanıyor.