Sudan’a Komşu Ülkeler Zirvesi kapsamlı çözüm için toplandı

Sudan’a Komşu Ülkeler Zirvesi, Sudan'ın parçalanmasını önlemek için bir mekanizma başlattı Sudan’da kapsamlı bir çözüm ve çatışmanın derhal durdurulması için bir bakanlık mekanizması oluşturuldu.

Sudan’a Komşu Ülkeler Zirvesi kapsamlı çözüm için toplandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi’nde, ‘Komşu ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde Sudan krizine ilişkin bir bakanlar mekanizması oluşturulması ve ilk toplantının Çad’da yapılması’ kararlaştırıldı.

Söz konusu mekanizmanın misyonu, “Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Afrika Birliği (AfB) de dahil olmak üzere mevcut mekanizmaları tamamlayıcı nitelikte çeşitli Sudanlı taraflarla doğrudan iletişim kurarak çatışmayı durdurmak ve krize kapsamlı bir çözüm bulmak için icrai eylem planı tasarlamak” olarak ifade edildi.

Sudan'a komşu ülkelerin (Mısır, Çad, Etiyopya, Güney Sudan, Libya, Eritre ve Orta Afrika) devlet ve hükümet başkanları, AfB Komisyonu Başkanı ve Arap Birliği Genel Sekreteri, Sudan'ın egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı, iç işlerine karışmama, mevcut çatışmayı bir iç mesele olarak ele alma ve krize herhangi bir dış tarafın karışmamasının önemini vurguladı.

Savaşın devamı ile ilgili endişeler

Kahire'nin doğusunda bulunan İttihadiye Sarayı'nda gerçekleştirilen zirveye katılan liderler, askeri operasyonların devam etmesi ve Sudan'daki güvenlik ve insani durumun keskin bir şekilde kötüleşmesi konusunda derin endişelerini dile getirdiler. Ayrıca savaşan tarafları ‘gerginliği durdurmaya ve savaşı sona erdirmek ve sivil can kaybını önlemek için acil ve sürdürülebilir bir ateşkes taahhüt etmeye’ çağırdılar.

Katılımcılar, ‘ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde Sudan'a sağlanan insani yardımın komşu ülke toprakları üzerinden girişini kolaylaştırma’ konusunda anlaştılar. Ayrıca, ‘devam eden çatışmayı durdurmak için siyasi bir çözümün ve Sudanlı taraflar için kapsayıcı bir diyalog başlatmanın önemini’ vurguladılar.

Sudan’a Komşu Ülkeler Zirvesi, komşu ülkeler ve diğer bölgesel ve uluslararası kanallar arasındaki koordinasyon yoluyla Sudan'daki krizin ‘barışçıl ve etkili’ bir şekilde çözülmesini hedefliyor.