HÜDA PAR: Türkiye’de darbecilik geleneğini tamamen bitirecek adımların atılması gerekiyor

12 Eylül darbesinin yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Türkiye’nin hâlâ 12 Eylül anasıyla yönetilmesinin büyük bir çelişki olduğunu söyledi.

HÜDA PAR: Türkiye’de darbecilik geleneğini tamamen bitirecek adımların atılması gerekiyor

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Şehzade Demir, Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yer alan kanlı 12 Eylül 1980 darbesinin 40’ıncı yıldönümü münasebetiyle İLKHA’ya açıklamalarda bulundu. 

Demir, 12 Eylül Darbesi’nin üzerinden 40 yıl geçmiş olmasına rağmen darbecilik geleneği ile mücadele noktasında ciddi bir mesafe katedilmemiş olmasının endişe verici olduğunu ifade etti.

 "Rabbim bir daha bu millete böyle kötü olaylar yaşatmasın ancak malumunuz bu darbeden sonra 28 Şubat darbesi ve 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı." diyen Demir, "12 Eylül darbesi bir Amerikan darbesidir. Çünkü darbeden hemen sonra Amerikalı yetkililer 'bizim çocuklar başardı' şeklindeki beyanları ile aslında bir nevi darbeyi sahiplendiler. Türkiye toplumu bu darbenin acı sonuçlarını aradan 40 yıl geçmiş olmasına rağmen halen yaşamaktadır. 12 Eylül darbesinden sonra 2 milyondan fazla insan fişlendi. 700 bine yakın insan gözaltına alındı. 7 bin kişiye idam kararı çıktı. Yaklaşık 5 yüz kişinin de idam kararı Meclis tarafından onaylandı. Darbenin sonuçlarını iyi değerlendirmemiz gerekir." dedi.

"Türkiye’nin acilen darbe anayasasından kurutulması gerekir"

12 Eylül darbesini yapanların yıllar sonra yargılandığını hatırlatan Demir, darbe mimarlarının sağlık gibi nedenlerden dolayı cezalandırılmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

Bilindiği gibi bu darbeyi yapanlar yıllar sonra yargılandı. Bu darbenin mimarları ceza almalarına rağmen sağlık ve benzeri nedenlerle cezaevine girmediler. Ancak buradaki tuhaflığı görmemiz gerekir. Darbe ve darbeciler yargılanıp mahkûm edilirken, bu darbecilerin getirmiş olduğu darbe anayasa olduğu gibi durmaktadır. İktidar ısrarla bu darbe anayasası ile yüzleşmekten kaçınmaktadır. Türkiye yaklaşık 60 yıldır darbe anayasaları ile yönetilmektedir. 12 Eylül darbesinden sonra önceki darbe anayasasının yerine yeni bir darbe anayasası getirildi. Ancak bugüne kadar bu anayasanın değiştirilmesi ve yerine sivil bir anayasanın getirilmesi süreci söylemden öteye geçemedi. Bu vesile ile bir daha hatırlatmış olalım. Türkiye’nin acilen bu darbe anayasasından kurutulması ve adalet temelinde bir sivil anayasanın getirilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü eğer bu anayasa değiştirilmiş olsaydı inanıyoruz ki sonrasında yaşanan darbe ve darbe girişimleri yaşanmayabilirdi. Ayrıca bu sayede Türkiye normalleşecek ve halkla bütünleşebilecekti. Ancak maalesef bu olamadı.

"Türkiye’de darbecilik geleneğini tamamen bitirecek adımların atılması gerekiyor"

Darbelerin can ve mal güvenliğini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Demir, "Darbe ve darbecilik neden kötüdür? Çünkü bazı odaklar, meşru bir şekilde başaramadıkları şeyleri gayri meşru ve gayri insani yöntemleri kullanarak hem halkın iradesini gasp etmek hem de yönetimi ele geçirmeye çalışmaktadırlar. Tabi bu da beraberinde hukukun ve insan haklarının çiğnenmesi, baskının ve hukuksuzluğun dayatılması sürecini getirmektedir. Darbelerden sonra milyonlarca insan olumsuz etkilenmektedir. Can ve mal güvenliği ortadan kalkmaktadır. Aslında darbe ile cezalandırılan topyekûn bir şekilde halk olmaktadır. Özellikle 12 Eylül darbesinden sonra bu çok net bir şekilde görülmüştür. Son olarak birkaç hususu belirtmek istiyorum. Türkiye’de darbecilik geleneğini tamamen bitirecek adımların atılması gerekiyor. Bunun içinde öncelikle mevcuttaki darbe anayasasının değiştirilip sivil bir anayasanın getirilmesi lazım. Tabi burada iktidarın kararlı ve cesur bir duruş sergilemesi gerekir. Ayrıca iktidarın bu konuda daha önce söylemiş olduğu sözlerin de arkasında durması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz."

İLKHA