Hindistan'da yaşanan Müslüman karşıtı olayların çoğunluğu İslam düşmanı Modi'nin BJP'siyle bağlantılı
Hindistan'daki Müslümanlar giderek artan saldırılarla karşı karşıya kalırken, bu saldırıların yüzde 80’nine yakını iktidarda bulunan İslam düşmanı Modi'nin BJP'siyle bağlantılı.
Ülkede yaşayan azınlık gruplarına yönelik saldırıları izleyen bir kuruluş olan Hindutva Watch'un raporuna göre Hindistan’da, 2023'ün ilk yarısında Müslüman nüfusunu hedef alan nefret söylemi olaylarında rahatsız edici bir artış yaşandı.
Raporda, çoğu yaklaşan seçimlere hazırlanan eyaletlerde meydana gelen 255 nefret söylemi olayı belgelendi.
Ancak rapor, karşılaştırma için tarihsel verilerin bulunmaması nedeniyle bu eğilimin tam kapsamını değerlendirmeyi zorlaştırıyor.
Bu olayların yüzde 70'inin 2023 ve 2024'te seçim yapılması planlanan eyaletlerde yaşandığı bildirildi. Bu eyaletler arasında Gujarat, Karnataka, Rajasthan, Maharashtra ve Madhya Pradesh yer alıyor.
Bu durum, seçim politikalarının nefret söylemini teşvik etme konusundaki endişelerini daha da artırdı.
En endişe verici olanı ise bu olaylarda Müslümanları hedef alan şiddet, komplo ve sosyo-ekonomik önyargı çağrıları.
Olayların yüzde 80'i çoğunlukla İslam düşmanlığıyla bilinen Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) liderliğindeki bölgelerde meydana geldi. Hindistan 2024'teki genel seçimlere yaklaşırken bu durum bir zorluk teşkil ediyor.
Hindutva Watch, Hindu milliyetçi grupların çevrimiçi faaliyetlerini izleyerek, sosyal medyadaki nefret söylemi videolarını inceleyerek ve medyada bildirilen olayları derleyerek sıkı bir soruşturma yürüttü.
Buna yanıt olarak İslam düşmanı Modi liderliğindeki Hindistan hükümeti, azınlıklara kötü muamele yapıldığı iddialarını reddetse de, ırkçı Modi'nin görev süresi boyunca Müslümanlara yönelik muameleye ilişkin endişeler giderek artama devam ediyor.
Modi hükümetinin iddiaları reddetmesine yöenlik yine İnsan hakları grupları, 2019 Vatandaşlık Yasası, ihtida karşıtı mevzuat, Keşmir'in özel statüsünün iptali, Müslüman mülklerinin yıkılması ve Karnataka okulları olmak üzere ülkede genelleştirilmek istenen başörtüsü yasağını sıralıyor.
Bu kaygıların giderilmesi, Hindistan'da dini hoşgörü ve azınlık haklarının korunması açısından kritik öneme sahip.
Hindistan’da ikinci büyük nüfusa sahip Müslümanlara yönelik giderek artan ‘iktidar destekli’ baskı ve saldırılar, camilere ve Müslüman siyasetçi ve liderlere yönelik suikast ve saldırı girişimleri dünya kamuoyu tarafından da endişe ile takip ediliyor.