G-7 ülkeleri anlaştı: İnternet devleri en az yüzde 15 vergi ödeyecek
G-7 olarak bilinen ve dünyanın en büyük yedi ekonomisine sahip olan ülkeleri, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelerek büyük şirketlerin en az yüzde 15 oranında vergi ödemesi konusunda anlaşma sağladı.
İnternet devlerinin asgari oranda "en az yüzde 15 kurumsal vergi" ödeme fikrini ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi teklif etmişti.
Büyük ekonomiler, Google, Amazon, Facebook, Twitter, Uber ve benzeri dev internet platformlarına ülkelerinde yatırım yapması ve istihdam sağlaması amacıyla yaklaşık 20 yılı aşkın süredir vergi indirimi politikası uyguluyordu.
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak yaptığı görüntülü açıklamasında, "G-7 maliye bakanları yıllar süren görüşmeler sonrası küresel vergi sistemi reformu konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Artık, yeni vergi sistemi küresel dijital çağa ayak uydurcak. Şu andan itibaren şundan eminiz ki, büyük şirketler doğru oranda ve doğru bölgelerde vergi ödeyecek." ifadelerini kullandı.
Rishi Sunak anlaşma G-7 Zrivesi öncesinde az vergi ödeyen dev firmaların çevre ve iklim krizine olan etkilerine de vurgu yapmıştı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, daha önce böyle bir anlaşmanın yapılmadığını dile getirdi. Yellen paylaştığı sosyal medya mesajında, "Küresel asgari vergi oranı, kurumlar vergisinde sürekli aşağıya çekilen eşiği sone erdirecek, ABD'de ve dünyadaki orta sınıf ve çalışan kesim için adaleti sağlayacaktır." ifadelerine yer verdi.
Söz konusu anlaşma resmi olarak yürürlüğe girdiği taktirde dünya çapında ve dijital alanda bir ilk gerçekleşmiş olacak. Reform hareketi, özellikle internet üzerinden hizmet sağlayan ve kar marjları en az yüzde 10'un üzerinde olan dev şirket ve platformları etkileyecek.
Almanya Maliye Bakanı: Eski sistem dev şirketlere vergiden kaçınma şansı veriyor
Anlaşma öncesi Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, söz konusu şirketlerin iş modellerinin farklı olduğunu ve bu durumun onlara çok daha fazla oranda vergiden kaçınma şansı verdiğini açıklamıştı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ise "Tarihi anlaşmayı imzalamamıza sadece bir milimetre kaldı." diyerek G-/ ülkelerinin ortak paydada birleştiği sinyallerini vermişti.
Dünya ekonomisinin yüzde 64'ünü G-7 ülkeleri oluşturuyor
G-7 ülkeleri arasında ABD, Çin, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa ve Kanada bulunuyor. Bu ülkeler arasında yer alan Rusya, önceden Ukrayna'ya ait olan Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesi sebebiyle 2014 yılında bu oluşumdan çıkartılmıştı.
Üye ülkeler tüm dünyadaki net küresel zenginliğin yüzde 64'ünü temsil ediyor. Avrupa Birliği de G-7 içerisinde temsil ediliyor.
Euronews