Fransız hükümeti güven oylaması yaklaşırken çöküşün eşiğinde

Michel Barnier yönetiminin aşırı sol ve aşırı sağ muhaliflerin önergeler sunmasının ardından düşmesi muhtemel görünüyor.

Fransız hükümeti güven oylaması yaklaşırken çöküşün eşiğinde

Fransa, Başbakan Michel Barnier'in azınlık hükümetinin , AB'nin kilit üyelerinden birinde yaşanan siyasi krizi daha da derinleştirebilecek bir güven oylamasında kesin bir yenilgi almasıyla belirsizliğe bakıyor.

Çarşamba günü yapılacak oylama kabul edilirse, Eylül ayında göreve gelen Barnier'in yönetimi, 1962'den bu yana Fransa'da güvensizlik oyu ile devrilen ilk yönetim olacak. Aşırı sağ ve sol partilerin eliyle düşmesi, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinden haftalar önce Avrupa için önemli bir darbe olacak.

Barnier, Salı günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, oylamanın "her şeyi daha zor ve daha ciddi hale getirme" riski taşıdığını söyledi ve Fransa'nın durumunun zaten "bütçesel ve finansal açıdan zor" ve "ekonomik ve sosyal açıdan çok zor" olduğunu sözlerine ekledi.

Barnier, Salı günü geç saatlerde bir televizyon röportajında, "Fransa'da çok fazla gerginlik" olduğunu söyledi ancak ülkenin siyasi istikrara kavuşması için görevde kalması gerektiğini söyledi.

Şunu ekledi: "An ciddi. Zor, ancak riskler imkansız değil."

Sert görüşlü içişleri bakanı Bruno Retailleau, hükümetin devrilmesi halinde bunun "Fransa ve Fransızları dayanılmaz bir duruma sokacağını" söyledi. Önergeye destek verenlerin, hükümetin geleceğiyle "Rus ruleti" oynadığını söyledi.

Yerel saatle 16:00'da bir parlamento tartışması başlayacak ve yaklaşık üç saat sonra oylama yapılacak. Aşırı sol ve aşırı sağ muhalefet tarafından iki ayrı güvensizlik önergesi sunuldu ve ilkinin kabul edilmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, medyanın "Fransa'yı büyük bir siyasi ve mali bilinmezliğe sürükleme" riski taşıyan "gerçek an" olarak tanımladığı olay için Fransa'ya dönmesi bekleniyor.

Fransa'da son üç aydır büyüyen siyasi kriz, Barnier'in kırılgan hükümetinin 2025 bütçesinin sosyal güvenlik bileşenini oylama yapılmadan parlamentodan geçireceğini söylemesiyle pazartesi günü nihayet patlak verdi.

Parlamentodaki en büyük parti olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin üyesi Marine Le Pen Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu bütçeyi engellemek, ne yazık ki, anayasanın bize Fransız halkını tehlikeli, adaletsiz ve cezalandırıcı bir bütçeden korumamız için verdiği tek yoldur." dedi.

Macron'un, Haziran ayında yapılan erken seçimlerde parlamentoyu üç eşit bloğa bölerek net bir çoğunluk elde edememesinin ardından atadığı Barnier, Fransa'nın kötü durumdaki maliyesini düzeltmek için kemer sıkma bütçesi konusunda milletvekillerinin desteğini almaya çalıştı.

Le Pen, partisinin radikal sol Unbowed France (LFI) partisi tarafından sunulan NFP'nin güvensizlik önergesine oy vereceğini doğruladı ancak aşırı sağ partinin kendi güvensizlik önergesinin ulusal meclisin solunda yeterli destek bulması beklenmiyor.