Fransa'da devletten umudunu kesenlere camiler el uzattı

Fransa’da Kovid-19 salgınının yol açtığı ekonomik sıkıntı, özellikle banliyölerde yaşayanları vururken, günlük gıda ihtiyacını dahi karşılamakta zorlananlar, devletten umudu keserek gönüllülerin oluşturduğu yardım kuruluşlarına yöneldi.

Yaklaşık 1 yıldır etkili olan Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri, Fransa’da günlük hayatın her alanında görülse de özellikle Paris’in banliyölerinde yaşayan gelir düzeyi düşük halkı ve öğrencileri ciddi bir darboğaza soktu.

Diğer yandan Müslüman toplumun "ayrılıkçı" ithamlara maruz kaldığı bölgelerden Yvelines’deki Müslüman dernekler, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için seferber oldu.

Bu dönemde en çok Müslümanlar yardım eli uzattı

Mantes Sud bölgesindeki As-Sufa vakfından ihtiyaçlarını temin eden Rigault Gerard da eşinin kendisini terk etmesinin ardından tek başına kaldığını, köpeğiyle yaşamını devam ettirdiğini söyledi.

Emeklilik döneminin başından bu yana ciddi ekonomik sıkıntılar çektiğini kaydeden Gerard, "Caminin yardımları sayesinde ayakta duruyorum. Diğer türlü böyle bir hayat çekilmez. Hükümetten yardım almıyorum." ifadesini kullandı.

Gerard, bacaklarında sorun, kalp ve nefes darlığı sıkıntıları olduğunu, sadece sağlık harcamalarının devlet tarafından karşılandığını belirtti.

Evine günde iki kere bakım personeli geldiğini söyleyen Gerard, tek geliri olan 700 avroluk emekli maaşının temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını vurguladı.

Gerard, "Vakıflar olmasa her gün yemek bulamam, bir buzdolabı ihtiyacım oldu, sağ olsunlar getirdiler. Müslümanlarla hiçbir problemim yok aksine bu dönemde en çok onlar yardım elini uzattı." diye konuştu.

Tibet'ten gelen sığınmacı Dasang da gündelik hayatta çok fazla zorlukla mücadele ettikleri salgın döneminde derneğin kendilerine çok yardımı dokunduğunu dile getirdi.

Dasang, "İnsanlara kalacak yer ve gıda veriyorlar. Bize karşı çok müşfik oldukları için çok teşekkürler." dedi.

Sığınmacıların ihtiyaçlarını üstlenen partner kuruluş cami derneğine sığındı

Yvelines bölgesinde sığınmacıların barınma ve bakımıyla ilgilenen devletin partner kuruluşlarından Coallia Derneği de sığınmacıların gıda ve giyecek temini için her hafta As-Sufa'nın kapısını çalıyor.

Coallia'nın Sosyal Hizmetler çalışanı Cyril Blanchard, bütçelerinin kısıtlı olması nedeniyle As-Sufa'dan destek aldıklarını söyledi.

Barınma merkezlerinde kalan 130 sığınmacının ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten Blanchard, "Farklı kuruluşlarla çalışıyoruz, bunlar arasında cami dernekleri de bulunuyor. Gıda ve giyecek sağlanmasında yardımcı oluyorlar." dedi.

Blanchard, sığınmacı statüsü kabul edilmeyenleri bölgedeki Mantes Sud Camisi'ne yönlendirdiklerini belirtti.

Sığınmacılar Fransa’ya kabul edildikleri zaman devletin sadece barınma ihtiyaçlarını karşıladığını, kendilerinin de gıda, yiyecek başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarla ilgilendiklerini ifade eden Blanchard, bunların çoğunu da çevredeki yardım derneklerinden temin etmeye çalıştıklarını söyledi.