Fotoğraf kareleriyle 28 Şubat Postmodern darbesi

Türkiye siyasi tarihine "postmodern darbe" olarak geçen ve "Etkileri gerekirse bin yıl sürecek" denilen 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 23 yıl geçti.

Fotoğraf kareleriyle 28 Şubat Postmodern darbesi
Kadınların başörtüsü olduğu için okullara sokulmadığı, dinini vecibelerini yerine getirmek isteyen insanların adeta kamusal alandan silindiği, var olan toplumsal düzeni korku ve tehlike mantığına endeksleyen kararların kâğıda döküldüğü günün adıdır 28 Şubat. 23. yılını geride bırakan darbe sürecinin hafızalarda bıraktığı fotoğraf kareleri
 
 
Bu dönem, başta muhafazakar kesime karşı başörtüsü yasağı gibi ayrımcı uygulamalara ve insan hakları ihlallerine sahne olmuş, başörtülü öğrenciler okullardan atılmış, ikna odaları kurulup başlarını açmaları için zorlanmış ve çok sayıda kamu personeli işinden atılmıştır.
 
 
MGK kararları doğrultusunda, 16 Ağustos 1997`de 8 yıllık kesintisiz temel eğitime geçildi. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit TBMM Genel Kurulu`nda görülüyor.
 
 
22 Aralık 1996`da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin siyasi parti liderleri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Bülent Ecevit ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile toplantı yaptı.
 
Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`na ait tanklar 4 Şubat 1997`de Sincan`da motorlu yürüyüş yaparak Akıncı Üssü`ne gitti. (Arşiv)
 
Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`na ait tanklar 4 Şubat 1997`de Sincan`da motorlu yürüyüş yaparak Akıncı Üssü`ne gitti.
 
 
28 Şubat 1997`de yapılan tarihi MGK toplantısında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Necmettin Erbakan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, İçişleri Bakanı Meral Akşener, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları katıldı.
 
28 Şubat 1997`de yapılan tarihi MGK toplantısında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel (solda), Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı (ortada) ve kuvvet komutanları görülüyor. (Arşiv)
 
28 Şubat 1997`de yapılan tarihi MGK toplantısında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları görülüyor.
 
28 Şubat 1997`de Çankaya Köşkü önünde 9 saat süren tarihi MGK toplantısını bekleyen basın mensupları görülüyor. (Arşiv)
 
28 Şubat 1997`de Çankaya Köşkü önünde 9 saat süren tarihi MGK toplantısını bekleyen basın mensupları görülüyor.
 
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs 1997`de iktidarın büyük ortağı Refah Partisi (RP) hakkında kapatma davası açtı. (Arşiv)
 
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs 1997`de iktidarın büyük ortağı Refah Partisi (RP) hakkında kapatma davası açtı.
 
 
18 Haziran 1997`de istifa eden dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, aynı gün koalisyon ortağı dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve dönemin Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile vardıkları mutabakatı belirten basın toplantısı düzenledi.
 
28 Şubat sürecinde dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 18 Haziran 1997`de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e istifasını sunmak için Çankaya Köşkü`ne gitti. (Arşiv)
 
28 Şubat sürecinde dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 18 Haziran 1997`de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e istifasını sunmak için Çankaya Köşkü`ne gitti.
 
30 Haziran 1997`de Başbakanlık görevini devreden Necmettin Erbakan, Başbakanlık Merkez binasından ayrıldı. (Arşiv)
 
30 Haziran 1997`de Başbakanlık görevini devreden Necmettin Erbakan, Başbakanlık Merkez binasından ayrıldı.
 
Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan (sağda), 30 Haziran 1997`de görevi Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz`a devretti. (Arşiv)
 
Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 30 Haziran 1997`de görevi Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz`a devretti.
 
 
Başbakan Mesut Yılmaz, Demokratik Türkiye Partisi (DTP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, 30 Haziran 1997`de ANAP-DSP-DTP koalisyon hükümetinin onaylandığını düzenledikleri basın toplantısında açıkladılar.
 
Sürecin iktidar partisi olan Refah Partisi (RP), Anayasa Mahkemesi`nin 16 Ocak 1998`deki kararı ile kapatıldı. Kapatma kararını dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer açıkladı. (Arşiv)
 
Sürecin iktidar partisi olan Refah Partisi (RP), Anayasa Mahkemesi`nin 16 Ocak 1998`deki kararı ile kapatıldı. Kapatma kararını dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer açıkladı.
 
Sürecin iktidar partisi olan Refah Partisi (RP), Anayasa mahkemesi kararı ile 16 Ocak 1998`de kapatıldı. Kapatma kararının ardından partinin Balgat`taki Genel Merkezi`nin tabelası sökülürken görülüyor.
AA