'Filistin'de Nakba'dan sonra en büyük felakete tanık oluyoruz'

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Komiseri Philippe Lazzarini, işgalin, Birleşmiş Milletler ajansının faaliyetlerini sona erdirmeye çalıştığını ve diğer BM kuruluşlarını hedef aldığını belirtti.

'Filistin'de Nakba'dan sonra en büyük felakete tanık oluyoruz'

Lazzarini, yaptığı basın açıklamasında, "Bugün Nakba'dan bu yana en büyük Filistin felaketine tanık oluyoruz" diyerek, UNRWA'nın çok sayıda saldırının hedefi olduğunu ve Gazze'deki insani yardım kuruluşlarının ağır bedeller ödediğini kaydetti.

7 Ekim'den bu yana 180 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini, BM kuruluşuna ait 120 tesisin hedef alındığını belirten Lazzarini, mültecilerin haklarını korudukları için hedef alındıklarını bildirdi.

Lazzarini, "Ajansın işgal altındaki Filistin topraklarındaki çalışmalarını ortadan kaldırmaya yönelik girişimler var ve mali kısıtlamalar, hizmetlerimizin kalitesini ve Filistinlilerin çektiği acının derinliğini etkiledi." diye belirtti.

Mali zorluklar nedeniyle çalışmalarının engellendiğini ifade eden Lazzarini, Gazze'deki savaşın zorluklarını aşmak için daha fazla katkıya ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.

Lazzarini, BM ajansının savaştan önce, yarısı Gazze Şeridi'nde çalışmayı bırakan 12 sağlık tesisindeki sağlık hizmetlerinin yüzde 72'sinden fazlasını sağladığını açıklayarak, ajansın Gazze'deki insani felakete müdahale etmedeki rolüne destek çağrısında bulundu.

Philippe Lazzarini, "Gazze Şeridi'ndeki açlık seviyelerinin felaket düzeyde ve insan yapımı" olduğunun ve "Gazze'de 600 binden fazla çocuğun travma yaşadığını ve okuldan mahrum kaldığını bildirdi.