BM Çalışma Grubu, Suud'dan Filistinli tutukluları derhal serbest bırakmasını istedi

Birleşmiş Milletler'e bağlı Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Suudi Arabistan yönetiminin şu an siyasi sebeplerle hapiste tuttuğu 60 Filistinlinin haksız yere cezalandırıldığına vurgu yaparak, Filistinli tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.

BM Çalışma Grubu, Suud'dan Filistinli tutukluları derhal serbest bırakmasını istedi

Birleşmiş Milletler'e bağlı Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Suudi Arabistan yönetiminden aralarında Hamas'ın yıllarca temsilciliğini yapan Muhammed El-Hudari'nin de bulunduğu Filistinli tutukluları derhal serbest bırakmasını istedi. 

Grup geçtiğimiz ay gerçekleşen 91. dönem çalışması sonrasında yaptığı açıklamada; "Suudi Arabistan'ın Muhammed Salih Hudari'yi ve oğlu Hani El-Hudari'yi özgürlüklerinden mahrum bırakması tamamen keyfi bir uygulamadır." ifadesine yer verildi. 

Grubun raporunda Suudi Arabistan'ın Filistinli tutukluları hapiste tutmaya devam etmesinin keyfi bir uygulama olduğuna vurgu yapılarak; "Çünkü Suudi Arabistan'ın Muhammed Salih El-Hudari'yi ve oğlu Hani Muhammed El-Hudari'yi hapiste tutmasına yasal bir gerekçe oluşturma çabaları başarısız olmuştur." denildi. 

Raporda Suudi Arabistan yönetiminin şu an siyasi sebeplerle hapiste tuttuğu 60 Filistinli tutuklunun bulunduğu ve bunların aynı zamanda ayrımcı bir uygulamaya maruz kaldıkları dile getirildi. 

Raporda Muhammed El-Hudari ile Hani El-Hudari'nin 2019'da tutuklanmasından bu yana, tutuklanmalarının yasal gerekçesi hakkında bile kendilerine yeterince bilgi verilmediği hatırlatılarak, tutuklanmalarından sonraki 11 ay içinde de hiç mahkeme önüne çıkarılmadıklarına dikkat çekildi.