Filistin Yönetimi, Yahudi yerleşimcilerin ürünlerini alan BAE’yi BM’ye şikâyet etti

Filistin Yönetimi, BAE'nin işgal altındaki Batı Şeria'da inşa edilen yasa dışı yerleşim birimlerinden ürün ithalatında bulunmasını uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi anlamına geldiğini ifade ederek, BAE’ni ilgili BM kurumlarına şikayet etti.

Filistin Yönetimi, Yahudi yerleşimcilerin ürünlerini alan BAE’yi BM’ye şikâyet etti

Filistin Yönetimi, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan yasa dışı yerleşim alanlarında üretilen ürünleri satın alarak uluslararası yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimini Birleşmiş Milletler'e şikayet etti.

Arap ülkelerinin İşgalci İsrail’le normalleşme anlaşmalarına yönelik öfkesini belirten ve bu bağlamda atılan her adımı “ihanet” olarak niteleyen Filistin Yönetimi, Abu Dabi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da inşa edilen yasa dışı yerleşim birimlerinden ürün ithalatında bulunmasını uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi anlamına geldiğini ifade ederek, BAE’ni ilgili BM kurumlarına şikayet etti.

Emirates Leaks internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, söz konusu şikayet belgesini resmi yollardan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e teslim etti.

Filistin'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Harişe, yaptığı basın açıklamasında, Bachelet’in, Dışişleri Bakanı el-Maliki'den, BAE'ye karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunan bir mektubu teslim aldığını doğruladı.

Mektupta, uluslararası camianın yasa dışı gördüğü yerleşim merkezlerinde faaliyet gösteren İsrailli şirketlerin BAE şirketleriyle ticari anlaşmalar imzaladığına yer verildi.

Batı Şeria'nın kuzeyinde çok sayıda yasa dışı Yahudi yerleşim birimini bünyesinde bulunduran Şomron Bölge Konseyi Başkanı Yossi Dagan, 8 Aralık'ta yerleşim yerlerinde kurulu şirketlerin ürünlerini, BAE'ye ihraç etmek için Dubai dağıtım şirketi FAM Holding ile 4 anlaşma imzaladı.

İşgalci İsrail, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı. Normalleşme anlaşmasından bu yana BAE ile İsrailli şirketler arasında çeşitli anlaşmaların ve sözleşmelerin imzalandığına ilişkin sık sık açıklamalar yapılıyor.

Palinfo