Endonezya Dışişleri Bakanı ASEAN ülkelerine nükleer silahsızlanma çağrısı yaptı
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, başkent Cakarta'da Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) dışişleri bakanları toplantısında bölgenin nükleer silahlardan arındırılması için çaba harcanması çağrısında bulundu.
Marsudi, Güneydoğu Asya Dışişleri Bakanları Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge Komisyonu Toplantısına katılarak konuşma yaptı.
Dünya güçlerini, ASEAN'ın 1995'te bölgeyi nükleer silahlardan arındırmak için imzaladığı anlaşmaya dahil etmek için yeni adımlar atılması gerektiğini ifade eden Marsudi, bölgede nükleer silahlar bulunduğu sürece tam anlamıyla güvende olunamayacağını vurguladı.
Marsudi, "Nükleer silahlar nedeniyle kıyamete ve küresel felakete sadece bir yanlış hesap uzaklıktayız." ifadesini kullandı.
Nükleer silahların muhtemel tehditlerinin çok yakında gerçekleşeceğine işaret eden Marsudi, bir an önce harekete geçilmesinin önemine dikkati çekti.
Çin'in, nükleer silahlardan arındırma anlaşmasını imzalayacağı iddiası
Marsudi, ASEAN üyelerinin 1995'te imzaladığı Güneydoğu Asya Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge Anlaşması'nı (SEANWFZ) dünyada en fazla nükleer güce sahip ülkelerin hiçbirinin imzalamadığını dile getirdi.
AP'nin ulaştığı ve 12 Temmuz'da yayımlanması beklenen bildiri taslağında, nükleer silaha sahip bir ülkenin söz konusu anlaşmayı imzalama olasılığından bahsedildiği öne sürüldü.
Bildiride hangi ülke olduğuna dair bilgi verilmezken, ASEAN toplantılarına katılan iki diplomat Çin'in anlaşmayı imzalayacağını iddia etti.
Güneydoğu Asya Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge Anlaşması
ASEAN üye devletlerinin 15 Aralık 1995'te imzaladığı ve Bangkok Anlaşması olarak da bilinen SEANWFZ, Güneydoğu Asya'nın nükleer ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmış dünyadaki beş bölgeden biri olma taahhüdünü içeriyor.
Latin Amerika ve Karayipler, Güney Pasifik, Afrika ve Orta Asya, nükleer silahlardan arındırılmış diğer dört bölge arasında yer alıyor.