Bangladeş'ten Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri dönüşü için küresel eylem çağrısı

Bangladeş Başbakanı Hasina, Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesinin "aciliyet" olduğunu ve uluslararası toplumun, bu kişilerin Myanmar'a güvenli şekilde dönüşlerini sağlamak için "mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini" belirtti.

Bangladeş'ten Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri dönüşü için küresel eylem çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun oturum aralarında New York'taki bir etkinlikte konuşan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, dünya güçlerinin eylemsizliğini, Bangladeş için bir şok olması sebebiyle kınadı ve yaklaşık 1,2 milyon Arakanlıya ev sahipliği yaptığı için kaynaklarının ciddi şekilde zorlandığını kaydetti.

Hasina, Dakka'nın son dört yıldır uluslararası topluluğa güvendiğini ancak "çağrılarının dikkate alınmadığını ve umutların gerçekleşmediğini" dile getirdi.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, sorunu çözmedeki başarısızlığın "müşterek güvenliği tehlikeye atacağına ve potansiyel olarak tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağına" dair uyarıda bulunan Hasina, şunları kaydetti:

"Bölgesel cephede, Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere büyük güçleri katmaya çalıştık. Japonya ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) daha aktif katılımını sağlamaya çalıştık. Çok taraflı cephede, önemli ülkeleri ve BM kurumlarını ilgilendiren BM kararları ile konuyu masada tuttuk ancak ne yazık ki çabalarımız henüz somut bir sonuç vermedi."

Hasina, dünyanın "kelimelerin ve retoriğin ötesine geçmesi" gerektiğini ve ülkelerine geri dönüşün "Arakanlıların aziz arzusu" olduğunu vurgulayarak "Myanmar'daki zulümden sorumlu olanların hesap vermesini sağlamak zorunludur çünkü böyle iğrenç bir suç asla cezasız kalmamalı." diye konuştu.

Aralarında Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Birliği'nin de bulunduğu 8 ülke ve kuruluşun sponsor olduğu etkinlik, Bangladeş tarafından düzenlendi.

Hasina öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden tarafından düzenlenen çevrim içi Kovid-19 zirvesinde, aşıların "küresel kamu malı" ilan edilmesi çağrısında bulundu.

AA