Birleşmiş Milletler: PKK ve SDG'nin YPG/YPJ yapılanması çocukları silahlı çatışmaya zorluyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu"nda,PKK ile Suriye uzantısı SDG'nin yapılanmalarından YPG/YPJ'nin, Irak ve Suriye'de çocukları silahlı çatışmaya zorlamaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler: PKK ve SDG'nin YPG/YPJ yapılanması çocukları silahlı çatışmaya zorluyor

BM tarafından 27 Haziran 2023'te yayımlanan, çatışma bölgelerinde 2022 içerisinde silah altına alınan, öldürülen ya da yaralanan çocuklara ilişkin verileri içeren "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu"nda, PKK ile Suriye uzantısı SDG'nin yapılanmalarından YPG/YPJ'nin, Irak ve Suriye'de çocukları silahlı kadrosuna aldığı kaydedildi.

PKK/KCK'nin Irak'ta 28 çocuğu silahlandırarak sözde kontrol noktalarında ve çatışmalarda yararlandığı bildirilen raporda, PKK/KCK tarafından Irak'ta bir okulun silahlı faaliyetler için kullanıldığı, orgüt tarafından dört çocuğun kaçırıldığı ifade edildi.

Suriye'de YPG’ye katılan çocuk sayısı geçen yıl 3 kata yakın arttı

BM'nin geçmiş yıllarda aynı konuda hazırladığı raporlar dikkate alındığında, Suriye'de YPG/YPJ'ye katılan çocuk sayısında geçen yıl 3 kata yakın artış meydana geldi.

BM'nin 2022 yılı raporunda 221 olan Suriye'de  örgüte katılan çocuk sayısı, bu yılki raporda 633'e çıktı. PKK ve YPG’nin diğer yapılanmalarıyla beraber Suriye'de örgüte katılan çocuk sayısı 668 oldu.

Terör örgütüne katılan çocukların büyük bir bölümünün çatışmalarda kullanıldığı, ayrıca YPG/YPJ'nin kadro temini ve örgütsel faaliyetlerde kullanmak için 4 çocuğun kaçırıldığı belirlendi.