Dünya seçimleri yakından izledi

Yeni Türkiye’nin ilk yerel seçimlerini yakından izleyen dünya basını, “Kilit kentlerde Cumhur İttifakı birinci” manşetiyle ilk sonuçları takipçilerine aktardı.

Dünya seçimleri yakından izledi

Türkiye’de dün yapılan yerel seçimler dış basın tarafından da yakından izlendi. Başta Avrupa ülkelerinden olmak üzere önde gelen basın kuruluşları yerel seçimleri takip etti. Öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

Almanya

Spıegel, “Başabaş bir yarış. Türkiye’de yerel seçimlerde başabaş bir yarış gidiyor. Sandıkların yarısı açıldı. Yerel seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir sınav mahiyetinde. İlk tahminlere göre başkent Ankara muhalefete geçeceğe benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Süddeutsche ZeItung, birçok şehirde kafa kafaya bir yarış söz konusu olduğunu, başkanlık sistemine geçişten sonra bunun ilk seçim ve bu nedenle de bir sınav olarak görüldüğünü aktardı.

ZDF, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi Türkiye genelinde önde. Ama Ankara, Antalya gibi kentlerde ana muhalefet başı çekiyor” yorumunu yaptı.

Fransa

France 24 televizyonu, “Ekonomik krizin tam ortasında Erdoğan için test niteliğinde seçim” başlığını kullanarak, özellikle son ekonomik gelişmeleri öne çıkardı.

RFI radyosu, yerel seçimlerin 2023’ten önceki son seçim olduğunda dikkat çekerek Ankara ve İstanbul’un mücadelenin odağında yer aldığını vurguladı.

Le FIgaro gazetesi, İstanbul’da ilk sonuçların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lehine olduğunu vurgulayarak, Ankara’da ise ilk eğilimlerin aksine muhalefetin öne geçtiğinin altını çizdi.

ABD

AssocIated Press ajansı, AK Parti’nin Türkiye genelinde yerel seçimlerde önde olduğunu belirtirken, Ankara’nın 25 yıl sonra yeniden ana muhalefet partisi CHP’ye geçebileceğini belirtti.

WashIngton Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yaz başkanlık sistemiyle göreve gelmesinden bu yana ilk kez gerçekleşen seçimlerin AK Parti açısından kritik olduğunu yazdı. Özellikle büyük şehirlerdeki sonuçların seçimde belirleyici olacağı belirtildi.

İngiltere

The GuardIan gazetesi, yerel seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir sınav olduğunu yazdı. Haberde, AK Parti’nin 2002’den bu yana seçimleri kazandığının altı çizilirken, Ankara’da CHP’nin artan oylarına işaret edildi.

BBC, ana muhalefet partisi CHP’nin başkent Ankara’da çok az bir farkla öne geçtiğini yazdı. Haberde ayrıca, 2019 yerel seçimlerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemiyle göreve gelmesinin ardından AK Parti’nin ilk sınavı olduğuna dikkat çekildi. BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, seçimleri İstanbul’da izledi ve AK Parti’nin önde olduğunu yazdı.

Reuters haber ajansının haberine göre başkent Ankara’da CHP’nin çok az bir farkla AK Parti’nin önünde olduğunun altı çizilirken, resmi olmayan ilk sonuçlarda İstanbul’daki yarışı AK Parti’nin önde götürdüğü belirtildi.

Rusya

Interfaks haber ajansı, 57 milyon kişinin oy kullandığı yerel seçimlerde “büyük şehir mücadelesinin” ön plana çıktığını vurgulayarak, “Büyük mücadelede İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin hangi parti tarafından kazanılacağı belirleyici olacak” yorumunu yaptı.

TASS ajansı, mevcut yerel seçimlerin ittifaklar mücadelesi şeklinde gerçekleştiğinin altını çizdi. (Ajanslar)