Covid-19: Sri Lanka 20 günlük Müslüman bebeği zorla yaktı
Sri Lanka'da 20 günlük Müslüman bir bebeğin anne ve babasının testlerinin negatif çıkmasına rağmen çocuğun tek bir sefer yapılan testinde pozitif çıkması üzerine cenazesi ailesine teslim edilmeyerek zorla yakıldı.
Sri Lankalı Müslümanlar, 9 Aralık'ta, COVID-19'dan vefat eden 20 günlük bebeğin cesedinin yakılması üzerine ülke genelinde zorunlu krematoryum uygulamasına karşı protesto başlattı.
20 günlük bebekleri yakılan Muhammed Fahim ve Fathima Shafna'nın acı feryadı
Mohamed Fahim ve eşi Fathima Shafna, altı yıllık bir bekleyişten sonra 18 Kasım'da oğulları Şeyh doğduğunda çok heyecanlandılar.
Ama sevinçleri kısa sürdü.
7 Aralık gecesi bebeğin nefes almakta zorlandığını fark ettiler. Onu başkent Colombo'nun en iyi çocuk hastanesi olan Lady Ridgeway'e götürdüler.
"Bize bebeğin durumunun ağır olduğunu ve zatürree olduğunu söylediler. Ama sonra, gece yarısı civarında, bir antijen testi yapıldı ve bize bebeğin coronavirus olduğu söylendi. "
Doktorlar daha sonra Bay Fahim ve karısını test etti ama ikisinin de negatif çıktı.
"İkimiz, onu emziren anne bile negatifken bebeğimin ne kadar pozitif olduğunu sordum."
Gözyaşları ve ricalara rağmen, endişeli çift daha fazla test gerektiğini söyleyen yetkililer tarafından evlerine gönderildi. Güncellemeler için hastaneyi aramaları söylendi.
Ertesi gün, bebeklerinin Covid'den öldüğü haberini aldılar. Bay Fahim defalarca doktorlardan bunu tekrar doğrulamak için PCR testi yapmalarını istedi ama reddettiler.
Bay Fahim sürekli olarak bebeğinin cesedinin kendisine geri verilmesini istediğini söyledi ama yetkililer hayır dedi. Ertesi gün, oğlunun cesedinin krematoryuma götürüldüğü söylendi.
"Oraya gittim ama salona girmedim" diyor. "Küçük oğlunun yanışını nasıl izlersin?"
Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi, Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun koronalı cesetlerin gömülmesinde sağlık ve bilim açısından sakınca olmadığını bildirmesine rağmen, Sri Lanka Sağlık Bakanlığı, 27 Mart'ta açıkladığı bir kararla cesetlerin "salgının ölüler üzerinden yayılmasını engellemek için" yakılacağını resmi gazetede yayınlayarak duyurmuştu.
Yakınlarının cenazelerini İslami kurallara uygun bir biçimde defnetmek isteyen Müslüman ailelerin yaptıkları itirazlar ise sonuçsuz kaldı.
Sivil toplum kuruluşları ve azınlıkların Müslümanların cenazelerinin yakılması uygulamasından vazgeçilmesine yönelik Yüksek Mahkeme'ye dilekçe vererek yaptığı itirazlar herhangi bir gerekçe gösterilmeden reddediliyor.
Sosyal medya üzerinden organize olan çok sayıda Müslüman, cesetlerin yakıldığı krematoryumların kapılarına ve çit örgülerine beyaz kurdele bağlayarak uygulamaya karşı çıkıyor.
Sri Lanka'nın eski Cumhurbaşkanı Chandrika Bandaranaike Kumaratunga 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada hükümeti, seçkin doktorlar ve uzmanların fikrini dinlemeye davet ederek, bu kararın ülkedeki aşırı Budist grupların Müslümanlara yönelik siyasi nefretten ötürü aldığının düşünüleceği uyarısında bulunmuştu.
Ülkede COVID-19 kaynaklı hayatını kaybeden kişilerin çoğunlukla Müslüman olduğunu açıklayan Sri Lanka Müslüman Konseyi ve Müslüman alimlerin oluşturduğu Seylan Ulema Cemiyeti (ACJU) de uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Başkent Kolombo'da cesetlerin yakıldığı Borella Krematoryumu'nun önünde toplanan Katolik, Anglikan ve Metodist kiliselerine mensup rahipler de zorunlu uygulamaya tepki göstermek için binanın çitlerine beyaz kurdele bağladı.
BM ve Uluslararası Af Örgütü tepki gösterdi
Kolombo'daki Birleşmiş Milletler (BM) Koordinatörü Hanaa Singer, Başbakan Mahinda Rajapaksa'ya bir mektup göndererek hükümeti COVID-19 ile mücadele kapsamında aldıkları kararı yeniden gözden geçirmeye davet etmişti.
Karara tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü, Sri Lanka hükümetinin dini azınlıkların son vazifelerini inançlarına göre ifa etme hakkına saygı duyması gerektiğine dikkati çekmişti.
Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı genelgede bireylere ve topluluklara kişinin inancına uygun şekilde gömülmesi konusunda seçim hakkı tanındığı hatırlatılarak koronavirüsten ölenlerin gömülebileceği belirtilmiş, yer altı sularına etkisi ile ilgili bir riskten söz edilmemişti.
İslam ülkelerinden de Sri Lanka hükümetinin zorunlu krematoryum uygulamasına tepkiler geldi. İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye ülkelerin Sri Lanka'daki büyükelçi ve misyon temsilcileri, 20 Mayıs'ta Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa'ya yazdıkları ortak mektupta, ölen Müslümanların cesedinin gömülmesine izin verilmesi çağrısı yaptı.
Güney Afrika Birleşmiş Ulema Konseyi Temsilciliği (UUCSA), Güney Afrika Dışişleri Bakanlığına gönderdiği mektupta, Müslümanların cenazelerinin yakılmasının durdurulması için Sri Lanka'ya baskı uygulanmasını talep etti.
Malezya İslam Teşekkülü Dayanışma Grubu (MAPIM) da Sri Lanka'nın söz konusu uygulamayla ülkedeki Müslümanları dışladığını belirterek, İİT’yi Sri Lanka hükümetine baskı yapmaya çağırmıştı.
Müslüman doktorlardan Sri Lanka'ya mektup
FIMA Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ise ABD'den Güney Afrika'ya kadar dünyanın 50 ayrı ülkesinde bulunan FİMA'nın, Sri Lanka'da Müslümanların yakılması uygulamasına tepki gösterdiğini anlattı.
Sri Lankalı Müslüman doktorlardan kendilerine ulaşan haber üzerine hemen harekete geçtiklerini kaydeden Karaman, "Ülkedeki Müslümanlar bizden bu olaya el atmamızı istedi. 'Dünyanın her tarafında bulunan doktorlar olarak hükümetimize yazı yazın destek çıkın. Bunun yanlış olduğunu anlatın' talebinde bulundular." dedi.
Prof. Dr. Karaman, Nisan ayında hem bilimsel hem İslam fikhı yönünü içeren nazik, diplomatik ve bilimsel bir mektubu Sri Lanka hükümetine ilettiklerini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Mektupta COVID'li ölülerin toprağa gömülmesinde bilim ve sağlık açısından zararı olmadığını, bilim otoritelerinin de bu yönde açıklamaları olduğunu ve İslam dinine göre de ölülerin yakılmasının caiz olmadığını belirttik. 'Sri Lanka hükümetinin ülkesinde yaşayan insanların azınlık da olsa dinlerine, inançlarına saygılı olduğunu biliyoruz ve dikkate aldığına inanıyoruz ve sizden bu genel kararınızı gözden geçirerek insanların kültür, din ve geleneklerine göre son görevlerini gerçekleştirmelerine izin vermenizi rica ediyoruz' dedik."
Kısa bir süreliğine kaldırılan uygulamanın 2 ay önce yeniden başladığını öğrendiklerini dile getiren Karaman, Sri Lanka hükümetine yeni bir mektup gönderme hazırlığında olduklarını söyledi.
BBC, AA