Çin: Bulaşıcı hastalıklara karşı 'biyogüvenlik yasası' kabul edildi
Çin'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele için biyogüvenlik yasası cumartesi günü kabul edildi.
Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi cumartesi günü yaptığı oylamayla bulaşıcı hastalıkları önlemeyi ve yönetmeyi amaçlayan yeni bir biyogüvenlik yasasını kabul etti. Yasanın 15 Nisan 2021'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Eyalet haber ajansı Xinhua, biyogüvenlik yasası ile risk izleme, erken uyarı, risk araştırması ve değerlendirmesi ile bilgi paylaşımı dahil olmak üzere biyogüvenlik risk önleme ve kontrolü için sistemler kurulacağını duyurdu.
Biyogüvenlik yasasında, yeni ortaya çıkan başlıca bulaşıcı hastalıklar, salgın, ani salgınlar ve biyoteknoloji araştırma, geliştirme ve uygulama dahil olmak üzere belirli risklerini önlemek ve bunlara yanıt vermek için hükümler olacak.
Çin, ilk olarak Wuhan kentinde tespit edildikten sonra küresel bir pandemiye dönüşen Covid-19 salgınının ardından, mayıs ayında biyogüvenlik yasasının hazırlıklarının 2020 yılı sonuna kadar hızlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Yeni tip koronavirüsün çıkış yeri kabul edilen Asya ülkesinde salgının yayılımının engellenmesi amacıyla alınan önlemlerden sonra yerel bazda virüs yayılımı neredeyse sona erdi.
Ülkenin doğu kıyısındaki Jingdao şehrinde yaşayan 11 milyon kişiye toplu test yapıldı ve tek bir vakaya dahi rastlanmadı.
17 Ekim Cumartesi günü itibarı ile Çin Ulusal Sağlık Komisyonu rakamlarına göre tüm ülkede 13 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Salgının başından bu yana toplam doğrulanmış vaka sayısını 85 bin 672 oldu. Pandemi boyunca 4 bin 634 kişi hayatını kaybetti.
Euronews