Lübnan tarihinin en kısıtlı bütçesini hazırlıyor

Lübnan hükümeti, 2019 bütçesini Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranla yüzde 9'un altına düşürerek, tarihin en kısıtlı bütçesini oluşturmayı hedefliyor.

Lübnan tarihinin en kısıtlı bütçesini hazırlıyor

Geçen yıl 6 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerden yaklaşık 9 ay sonra Başbakan Saad el-Hariri liderliğinde kurulan Lübnan hükümeti, 2019 bütçesi için bugünlerde zor bir sınavdan geçiyor.

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin bir benzeriyle karşılaşma endişesi içerisinde sürdürülen bütçe görüşmeleri, yolsuzlukların önüne geçme, Lübnan'a hibe ve düşük faizli kredi vaadinde bulunan uluslararası kuruluşların zorladığı ekonomik tedbirlere karşı halktan gelen tepkiler göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.

Lübnan'da geçen yıl 15 milyar 800 milyon dolarlık bütçe, 4 milyar 800 milyon dolarla yüzde 11,2 oranında açık verdi. Bu yıl ise hükümet, bütçe açığını Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 9'un altına düşürmeyi hedefliyor.

Başbakan Hariri de daha önce yeni bütçeyi oluşturma konusunda zor kararlar almaları gerektiğini belirtmiş, kamu yönetimi harcamaları nedeniyle ülke tarihinin en kısıtlı bütçesini hazırlamaya çalıştıklarını, Yunanistan'da yaşanan ekonomik krize benzer bir durumun ülkesinde yaşanmasından endişe ettiğini ve bunun olmaması için çalıştıklarını ifade etmişti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ise kamu çalışanlarının maaşlarında olabilecek kısıtlamaları kabul etmeleri gerektiğini belirterek, "Maaşları düşürmememiz halinde ortada ne maaş ne de ekonomi kalır." diye konuştu.

Yetkililerin açıklamaları üzerine emekli askerler başta olmak üzere ülkedeki kamu çalışanları ve emeklileri, bir günlük genel greve gitmenin ardından Bakanlar Kurulunun toplantıları sırasında gösteriler yapmaya devam ediyor.