Cezayir’de öğrenci protestoları 25. haftasında
Yüzlerce Cezayirli öğrenci, üniversitelerin tatilde olmasına rağmen, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen yorulmaksızın rejim değişikliği ve demokrasi talep ederek, 25. haftada da başkent ve komşu şehirlerde gösterilerini sürdürdü.
Yüzlerce Cezayirli öğrenci, üniversitelerin tatilde olmasına rağmen, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen yorulmaksızın rejim değişikliği ve demokrasi talep ederek, 25. haftada da başkent ve komşu şehirlerde gösterilerini sürdürdü.
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre başkentteki gösterilerde katılımcı sayısı her zamankine göre daha azdı. Ancak eylemciler, Ağustos ayında tüm üniversitelerin ve liselerin tatile girmesine rağmen “her salı günü iktidara karşı baskıyı sürdürme” çağrısı yaptı.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in açıklamalarını protesto eden eylemciler, 1962 yılında ülkenin bağımsızlığından bu yana rejimde etkin tüm politikacı ve bürokratların görevden ayrılmasını talep etti.
Öğretim görevlilerinin ve sıradan vatandaşların eşliğinde başkentteki eylemciler, “Rejim defol”, “Tutukluları serbest bırakın”, “Özgür ve Demokratik Cezayir” ve “Halk Bağımsızlık istiyor” şeklinde sloganlar attı. Yetkililer tarafından önerilen diyaloğu reddettiklerini açıklayan eylemciler, Ulusal Diyalog ve Arabuluculuk Heyeti’nin idaresine seçilen, eski Ulusal Halk Konseyi Başkanı ve eski Bakan Kerim Yunus’a karşı da sloganlar dikkaleri çekti.
Eylemciler, başkent sokaklarında 13 Ağustos’ta gerçekleşen protesto gösterileri sırasında medya organlarında çıkan haberleri de eleştirirken, özgürlük, şeffaflık ve halkın yanında durma çağrısı yaptı.
Genel İşler Fakültesi’nde öğrenci olan 22 yaşındaki Rania, 13 Ağustos’ta başkent Cezayir’de patlak veren gösteriler sırasında AFP’ye yaptığı açıklamada, “Cezayir gerçekten özgür ve demokratik olana kadar mücadelemizi sonuna kadar sürdürmemiz gerekiyor” dedi. Ulusal İstatistik Koleji öğrencisi olan 19 yaşındaki Sabrina Harbi ise “ifade özgürlüğü ve adaletle gerçek bir bağımsızlığa kadar” eylemleri devam ettireceklerini söyledi.
Eylemciler, Buteflika’dan bu yana ülkede güçlü bir isim olan Ahmed Kayid Salih’e atıfta bulunarak başkentte “İktidardaki askerlere hayır”, “Sivil devlete evet, askeri devlete hayır” sloganları attı.
Cezayir Üniversitesi’nde öğrenci olan 20 yaşındaki Hamid Masbah, “Talepler aynı ve yerine getirilene kadar devam edecek” dedi.
AFP