Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın

14 Ağustos 2013'te Mısır askerleri Rabia Meydanı'nı basarak Mısır'ın demokratik yollardan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesini protesto etmek için toplanan birçok kadını şehit etti.

Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın
Mısır'ın Rabia'sında şehit edilen 21 kadın

Mısır askerleri bugün altı yıl önce, binlerce kişinin Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin düşürülmesini protesto etmek için bir araya geldiği Rabia Meydanı'na saldırdı.

O gün, 21'i kadın, 1000'den fazla insan şehit edildi. Uluslararası Haklar Organizasyonu, bu kadınların isimlerini belgeledi.

Önceki rejimlerde kadınlara bu kadar zulüm yapılmamıştı. Abdel Fattah Al-Sisi döneminde ise 2.761 kadına işkence gördü ve birçok kadın şehid edildi.

Şehid edilen kadınlar kimlerdi?

1-Hind Hisham Kamal, 20

Güvenlik güçleri Rabia Meydanı'ndaki sahra hastanesine baskın düzenledikten sonra yaralanan Hind, iki kurşunun çıkarılması için hastaneye koştu; biri böbreğinden diğeri dalağından. Doktorlar, kullanılan mermilerin parçalandığını ve akciğerine yerleştiğini söyledi. Mermilerden gelen şarapnel da alt omurgasına çarptı ve onu felç etti. Daha sonra hastanede şehid oldu.

2-Suaad Hassan Ramzi

3-Habiba Ahmed Abdelaziz Ramazan, 26

Dubai merkezli Xpress Gazetesinin Muhabiri Habiba, protesto gösterilerinde bir keskin nişancı tarafından vuruldu. Barışçıl gösterileri çekmek için iki hafta önce Mısır'a gelmişti. Habiba annesine, meydanın ortasından cepheye çıkmak için ayrıldığını söylemek için bir mesaj gönderdi. Ailesi ondan en son haber aldığı zaman oldu.

4-Engy Mohamed Etiketi El-Din

5-Asmaa Hisham Sakr, 32

Bir merminin duvara nüfuz edip kafasına vurmasından sonra şehit oldu.

6-Warda Mostafa Mohamed Bayoumi

7-Rosan Muhammed Ali

8-Maryam Mohamed Ali Abdel Aal

Maryam Mohamed Ali Abdel Aal, 14 Ağustos 2013 tarihinde Mısır'ın Kahire kentindeki Rabia Meydanı'ndaki Mısır kuvvetleri tarafından şehit edildi.

 9-Sanaa Hamdi Abdel Aziz

10-Mervat Sayed Ali

11-Asma Beltaci, 17

Meydanda bir keskin nişancı tarafından vurularak şehit edildi. Beltaci bir direniş sembolü oldu ve baskının ve özgürlükten yoksun bırakılmayı reddetmedeki rolüyle bir sembol oldu.

12-Siham Abdullah Mohamed Metwally

13-Sawsan Saad Hassan Ali

14-Nadia Salem Ali Razek

15-Heba Mohamed Fekry

Katliamdan sonra dolaşan video görüntüleri, Heba’nın 11 yaşındaki oğlunun Rabia’daki cesedinin üstünde ağladığını ve ayağa kalktığını gösteriyor. “Uyan anne ... anne .. uyan lütfen'

16-Noha Ahmed Abdel Moaty Ahmed

17-Eman Mahmud El-Hüseyin

18-Haiam Abdu İbrahim, 43

Beş çocuk annesi ve eski öğretmen Haiam, Rabia Meydanı'nda başından vuruldu ve hemen oracıkta şehit oldu.

19-Huda Ahmed Saeed

20-Huda Faraj Saeed Abdullah

21-Suzan Mohammad Ali

Middleeastmonitor / Habernas Çeviri