Çevre dostu ve israfla mücadele eden Green Lane Camii

İngiltere’nin Birmingham kentindeki Green Lane Camisi, iftar yemeği ve teravih namazı sırasında camide plastik pet şişelerinin çok fazla kullanılmasından ötürü, bu Ramazan ayında plastik pet şişe kullanmama kampanyası başlattı.

Çevre dostu ve israfla mücadele eden Green Lane Camii
Çevre dostu ve israfla mücadele eden Green Lane Camii
Çevre dostu ve israfla mücadele eden Green Lane Camii
Çevre dostu ve israfla mücadele eden Green Lane Camii

Bu münasebetle 2019 yılı Ramazan ayını, çevre-dostu bir Ramazan olarak ilan eden cami yönetimi, daha önceki Ramazan aylarında, hem iftar yemeği hem de teravih namazı sırasında çok fazla pet şişenin tüketilmesinden kaynaklı olarak bu sene cami içerisinde plastik pet şişe yasağı ilan etti.

Enam suresinin 141. ayeti’nin emri gereğince israftan kaçınmak gerektiğini belirten cami yönetimi, plastik pet şişelerinin yerine, çeşmelerden bardak ile su içme ve yeniden kullanılabilir cam veya çelik şişelerden suyu tedarik etme davranışlarını yaygınlaştırmak istiyor.

Bir cami sözcüsünün ifade ettiğine göre Ramazan ayı boyunca her gece yaklaşık 500 kişi camide iftar ediyor ve 3500 ile 5000 kişi de camide teravih namazı için bir araya geliyor. Ayrıca teravih namazının normal namazlardan biraz daha uzun sürmesinden de kaynaklı olarak çok fazla miktarda plastik pet şişe tüketiliyor. Bunun üzerine cami yönetimi cami içerisinde, kolaylıkla ulaşılabilir olan belirli bölgelerde su içebilmek için çeşmeler inşa etti. Ayrıca üzerinde caminin isminin yazılı olduğu çelik şişeler tedarik edip bunları da cüzi bir miktar karşılığında satışa sundu. Böylece cami içerisinde israfa neden olan pet şişe tüketiminin önüne geçilmesi amaçlandı.

Green Lane Camisinin bu kampanyası aynı zamanda Birmingham Çevre Koruma Vakfı ile de iş birliği içerisinde bulunmaktadır. Vakfın yöneticisi Micheal Addison, İngiltere genelinde her yıl 13 milyar plastik şişe tüketildiği ve bunların büyük bir kısmının geri dönüşüme uğramadan toprağa ve denizlere karışarak kirliliğe neden olduğunu ifade etti. Bu münasebetle Caminin bu adımının dünyamız ve çevremiz için de önemli olduğu kaydetti.

Cami yönetimi de Müslümanlar olarak çevre kirliliğine karşı sorumluluk sahibi olunması gerektiğini belirtirken, cami cemaatinden de kampanyalarına destek talep etti. Ayrıca bu davranışın yaygınlaşarak diğer camilerde de uygulanmasının arzulandığı ifade edildi.

Ali Titiz / Habernas Çeviri