Türkiye'den Lübnan'a 1000 tona yakın insani yardım malzemesi taşıyan gemi Beyrut'ta

Türkiye'den Lübnan'a insani yardım malzemesi götüren 58 tırı taşıyan gemi, Trablusşam Limanı'nda düzenlenen törenle karşılandı.

Türkiye'den Lübnan'a 1000 tona yakın insani yardım malzemesi taşıyan gemi Beyrut'ta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda 19 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle hazırlanan ve toplam 960 ton gıda malzemesi ve un bulunan 58 tır, "İyilik Gemisi" ile dün Mersin'in Taşucu Limanı'ndan uğurlanmıştı.

Trablusşam kentindeki limana yanaşan gemiyi, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Lübnan Yüksek Yardım Komitesi Başkanı Tümgeneral Muhammed Hayr, Trablus Limanı Müdürü Ahmet Tamir, AFAD mensupları, Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve Lübnan güvenlik kurumlarının temsilcileri karşıladı.

Teslim töreninde konuşma yapan Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ulusoy, "Mübarek ramazan ayının başlangıcına denk gelen bu anlamlı ve özel günde, son iki hafta içinde üçüncü kez burada, Trablus Limanı’nda, yine hayırlı bir vesileyle bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Lübnan güvenlik kurumlarına geçen hafta yine aynı yerde teslim edilen 524 tonluk gıda yardımı ve dün Beyrut Limanı’nda Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen 80 tonluk gıda ve ayni yardımla Türkiye'nin gerçek bir kara gün dostu olduğunu gösterdiğini aktaran Ulusoy, "Türkiye, sadece devlet kurumlarıyla değil, sivil toplum kuruluşlarıyla da Lübnanlı kardeşlerini zor günlerinde yalnız bırakmıyor." diye konuştu.

Ulusoy, karşılanan “İyilik Gemisi”nin, 19 Türkiyeli sivil toplum kuruluşunun Lübnanlı kardeşlerine gönderdiği yaklaşık 1000 tonluk gıda ve un yardımının, AFAD koordinasyonunda Trablus’a getirildiğini aktardı.

"Köklü tarihî, kültürel ve beşerî bağlarla bağlı olduğumuz, ortak bir coğrafya ve kaderi paylaştığımız Lübnan’ın ve halkının selameti, Türkiye ve Türk halkı için önemli ve önceliklidir." diyen Büyükelçi Ulusoy, Türk Devleti’nin Lübnan’a yardım eli uzatma çabasına ortak olan, kaynaklarını Lübnan halkı için cömertçe seferber eden Türk sivil toplum kuruluşlarının her birine ayrı ayrı teşekkür etti.

Lübnan Yüksek Yardım Komitesi Başkanı Tümgeneral Muhammed Hayr da törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Lübnan halkına her zaman sağladıkları yardımlar için teşekkürlerini arz ederek Lübnan ile Türkiye arasındaki bu iyi ilişkilerin devam etmesini umduklarını ifade etti.

Hayr, "Lübnan halkına yönelik gerçekleştirilen yardımdan dolayı Türkiye’ye minnettarız." dedi.

Trablus Limanı Müdürü Ahmet Tamir de Türk girişimlerinin sadece insanlara yardım etmekle sınırlı olmadığını, özellikle Ukrayna ve Rusya arasında yaşananlar başta olmak üzere barış getirmeye yönelik girişimlerinin de olduğunu kaydetti.

Tamir, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasında barış getirme girişimi tüm Orta Doğu ülkelerini etkileyecek ve onlara iyilik getirecek." ifadelerine yer vererek, yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.