Araud'un tweetleri Fransa-İran krizi çıkarttı
Fransa'nın ABD büyükelçisi, atmış olduğu tweetlerden dolayı Paris ile Tahran arasında siyasi bir gerilime ve diplomatik bir soruna neden oldu.
Fransa'nın ABD Büyükelçisi Gérard Araud, birkaç hafta sonra Washington'daki görevini terk edip emekliğe ayrılacak.
Ülkesinin İsrail ve NATO Büyükelçisi olarak görev yapan ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda kilit görevlerde bulunan Araud, son zamanlarda Twitter hesabı üzerinden İran'ın nükleer programına ilişkin yaptığı paylaşımlar dolayısıyla gündeme geldi.
2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında Emmanuel Macron’a diplomatik danışmanlık yapan Araud, söz konusu dosyaya ilişkin sert tutumuyla biliniyor. Paris’te onu “neo-muhafazakar” olarak tanımlayanlar var. Ayrıca Araud, ülkesini 2015 yazında İran'la nükleer anlaşmanın imzalanmasına yol açan müzakerelerde temsil eden Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius buna sevk etmekte oldukça etkin bir rol oynamıştı.
Çantasını toplamaya hazırlanan büyükelçi, atmış olduğu tweetlerden dolayı Paris ile Tahran arasında siyasi bir gerilime ve diplomatik bir soruna neden oldu.
Fransa'nın İran büyükelçisi atanan ve aynı zamanda nükleer meselelerde uzman olan Philippe Thiebaud dün, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e itimatnamesini (güven mektubu) teslim etti. Ayı şekilde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak görev yapan Behram Kasımi yeni görevi kapsamında Fransa'ya gitti.
Büyükelçi Gérard Araud, önceki gün resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Nükleer anlaşmadan sonra İran'ın uranyum zenginleştirme hakkının olduğunu söylemek yanlıştır" ifadeleri zaten karmaşık olan Fransız-İran ilişkilerine çomak soktu.
“Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na (NPT) ve anlaşmanın ek protokolüne göre, İran’ın sıkı bir denetim dahilinde nükleer faaliyetlerinin askeri olmadığını göstermesi gerekiyor” diyen Araud, diğer bir paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“2002 yılında İran’ın sivil bir program dahilinde olmayan uranyum zenginleştirmesinin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması gereğince yasadışı olarak değerlendirileceğini söyledik. Daha önce yaptırımlar uygulandı ve yeniden uygulanabilir.”
İran'ın bu açıklamalara yönelik tepkisi gecikmedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Araud’un açıklamalarına twitter hesabı üzerinden verdiği cevapta, “Eğer Araud’un açıklamaları Fransız makamların tutumunu yansıtıyorsa, o zaman nükleer anlaşma ve Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararının konusu ve amaçlarının ihlali ile karşı karşıya kalacağız. Durumun acil bir şekilde açıklanması gerekiyor. Aksi takdirde gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Araud’un açıklamalarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve bu ifadelerin Fransız hükümeti tarafından desteklenmesi halinde bunun nükleer anlaşmanın amaçlarına ve içeriğine tamamen aykırı olacağı kaydedildi. Açıklamanın devamında, durumun açığa kavuşturulamaması ve nihai açıklamanın yapılmaması durumunda nükleer anlaşmada öngörülen mekanizmalara başvurulacağı belirtildi.