Cezayir halk hareketi iktidarı da muhalefeti de sarstı

Cezayir’de iki aydır devam eden halk hareketi, iktidar ve muhalefet partileri içinde bir takım sıkıntılar yarattı.

Cezayir halk hareketi iktidarı da muhalefeti de sarstı

Gözlemcilere göre başta kısa süre önce Başbakanlıktan istifa eden Demokratik Ulusal Birlik Partisi lideri Ahmed Uyahya olmak üzere parti liderleri, partilerindeki güçlü muhalefetler nedeniyle istifa etmek zorunda kalabilirler. Öte yandan Cezayir’in doğusundaki Beşar Vilayeti’nde onlarca kişi, istifa eden Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın görevlendirdiği hükümeti tanımadıklarını ifade etmek için dün hükümet heyetinin bölgedeki yeni konutlar ve sulama kanalına yapmak istedikleri ziyareti engellediler.

Buteflika tarafından Başbakan olarak görevlendirilen Nureddin Bedevi'nin hükümet üyeleri dün gece Beşar Vilayeti havaalanında uçaktan indiklerinde karşılarında onlarca protestocuyu buldular. Göstericiler, hükümet üyelerinin geldikleri yere geri dönmelerini isteyen, meşru olmadıkları ve insanların söz konusu hükümeti kabul etmediğini belirten pankartlar taşıdılar.

Anayasa açısından yeni hükümetin, bakanların bölgesel ziyaretlere gitmeden önce “eylem planını” parlamentoya sunmaları gerekiyor. Ancak bu Bedevi için, halk hareketinin taleplerinin yerine getirilmesi bağlamında Buteflika rejimi tarafından “sahte bir parlamento” olarak kabul edilen Cezayir parlamentosunun alt kanadı Ulusal Halk Meclisi’nin (APN) şuan içinde bulunduğu durum ve muhalefet milletvekillerinin çoğunluğunun APN’den istifa etmiş olması sebebiyle mümkün değildi.

Cezayir eski Başbakanlarından Ali bin Felis konuya ilişkin değerlendirmesinde, “İnsanlar yeni bir sayfa açmak istiyorlar. Bununla birlikte bu yeni sayfada eski yüzler görmek istemiyorlar. Halk eski yüzlerin eski rejime ait oldukları gerekçesiyle bu yeni döneme liderlik etmelerini kabul etmiyorlar. Bu durum siyasi sistemi değiştirmeye yönelik halk hareketinin samimiyetini ölçen bir test haline geldi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan eski Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Bilkasım Mellah, 10 Mart’ta istifa eden eski Başbakan Ahmed Uyahya’yı devirmek amacıyla Demokratik Ulusal Birlik Partisi’nde olağanüstü kongre gerçekleştirecek ulusal bir heyet kurdu.

Mellah, Uyahya’ya parti içinde en çok muhalefet edenlerden biri. Ancak Uyahya’nın devletteki üst düzey konumu, Mellah’ın onu devirme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştu. Fakat Cezayir eski rejiminin sembol isimlerinin şiddetli bir şekilde artık istenmediğini belirten kampanyalar, partilerin içlerindeki anlaşmazlıkları da gün yüzüne çıkardı. Partilerde yaşanan iç huzursuzluklar öncelikle Demokratik Ulusal Birlik Partisi lideri Uyahya’ya yönelik bir kapmayanın başlamasına neden oldu.

Diğer bir gelişmede ise Cezayirli hakimler, ülkedeki protesto hareketlerini desteklemek amacıyla 4 Temmuz’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etme kararları aldıklarını açıkladılar. “Hakimler Kulubü” adlı oluşumun davetiyle dün Cezayir’de 100’den fazla hakim, Adalet Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenledi.

Bununla birlikte Cezayirli sivil toplum kuruluşları dün, Cuma günü yapılan protestoların sona ermesinden birkaç saat sonra polisin protestoculara yönelik müdahalesinin endişe verici olduğunu belirttiler.