Afganistan kuraklık kriziyle karşı karşıya
Afganistan, son dört yıl içinde ikinci kuraklığını yaşıyor. Sadece savaş ve çatışma değil, iklim krizinin etkisiyle artan kuraklık, ülkedeki insani krizi derinleştiriyor
Afganistan'da savaş sona erdi, ancak Afganlar yeni bir felaketle karşı karşıya: Kuraklık
Sadece savaş ve çatışma değil, iklim krizinin etkisiyle artan kuraklık, Afganistan'da insani krizi derinleştiriyor. Ülke son dört yıl içinde ikinci kuraklığını yaşıyor.
İklim güvenliği uzmanlarına göre, 1950'den beri Afganistan'ın yıllık ortalama sıcaklık 1,8 derece arttı. Şiddetli yağış olayları ise son 30 yılda yüzde 10-25 arasında artış gösterdi.
Kuraklık ve şiddetli su kıtlığının Afganistan'da on yıllardır istikrarsızlığı ve çatışmayı artırdığını belirten uzmanlar, ABD ve müttefik birliklerinin geri çekilmesinin insani krizi daha da kötüleştirdiğini söylüyor.
Bu ise ülke 22,8 milyon Afgan'ın gıda krizinin mağduru olacağını gösteriyor.
Başkent Kabil'in Sahak Köyü'nde yaşayan Fawad, kuraklığın Afganlar için yeni bir felaket olduğunu ileri sürdü.
Su kıtlığı nedeniyle çiftciler zor durumda. Yiyecek su bulmak bile her geçen gün daha da zorlaşıyor. Devlet yetkilileri ve Ziraat Bakanlığı'nıdan hiçbir destek göremiyoruz.
Afgan nüfusunun yüzde 70'i kırsal bölgelerde yaşıyor. Halkın geçim kaynaklarının yüzde 80'i ise yağmur ve yeraltı suyuyla beslenen tarım faaliyetine bağlı.
Bu yılki kuraklık, ülkenin 34 ilinden 25'ini vurdu. 2022 yılındaki buğday hasatı bir önceki yıla göre yüzde 20'ye düştü.
Amansız kuraklığın, tarım sektörünü zarara uğratması, ülkede yetersiz beslenme, göç ve fakirlik gibi insani krizlerin artmasına neden olacak.
Independent