Yeni Zelanda meclisinde Kur'an-ı Kerim sesleri

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarında şehid olan 50 Müslüman için meclisin ilk oturumunda, bir imam Kuran-ı Kerim okurken, Başbakan Jacinda Ardern ise milletvekilleri ve Müslüman davetlileri 'selamünaleyküm' diyerek selamladı.

Yeni Zelanda meclisinde Kur'an-ı Kerim sesleri

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde haçlı zihniyetli terörist tarafından gerçekleştirilen cami katliamlarında şehid olanlar için Parlamentoda oturum yapıldı.

Meclisin ilk oturumunda, şehid olan 50 Müslüman için İmam Nizam ul Hak Thanvi, Kur'an-ı Kerim okudu. Parlamento’da okunan Kur’an’ı Kerim ayetleri, Tahir Navaz tarafından İngilizceye çevrilerek okundu.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşması yapan Meclis Başkanı Trevor Mallard ise yaşanan haçlı terör saldırısı sonrası birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Başbakan Jacinda Ardern ise milletvekilleri ve Müslüman davetlileri 'selamünaleyküm' diyerek selamladı.

Ardern, Cuma günü Chirstchurch kentinde iki camiye saldıran ve 50 kişiyi öldüren silahlı saldırganın adını asla anmayacağını söyledi.

Ardern, "(Saldırgan) Bu terör eyleminden pek çok şey elde etmek istedi. Bunlardan biri şöhretti. İşte bu yüzden asla adını anmayacağım." diye belirtti.

"Sizden hayatlarını kaybeden insanların isimlerini anmanızı rica ediyorum. O hayatları alan adamınkinin değil. O bir terörist. O bir suçlu." diyen Ardern, ülkesindeki silah yasalarının gözden geçirileceğini ve detayların önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

Ardern sosyal medya platformlarının "terörle mücadelede daha fazla çaba harcaması" gerektiğini söyleyerek, "Bu platformlarda söylenenlerin paylaşılan sitelerin sorumluluğu olmadığını kabul edemeyiz. Onlar bunların yayıncısı, postacı değil. Sadece kar edeyim ama sorumlu olmamayım diye bir şey olamaz." dedi.

Başbakan Ardern, cami saldırılarında şehid olanların yakınlarını başörtüsü takarak ziyaret etmiş, onlarla birlikte gözyaşı dökmüştü.

Yeni Zelandalılar camilere akın etti

Yine basına yansıyan görüntülerde Yeni Zelanda'da vatandaşların camilere akın ettiği, namaz kılanları izleyerek İslam hakkında sorular sorduğu görüldü.

Yeni Zelanda'da öğrenciler şehidleri ezanla andı

Diğer yandan Yeni Zelanda'da katliamın yaşandığı Christchurch kentindeki Canterbury Üniversitesi'nde öğrenciler, şehidleri ezan ile andı. Okunan ezanı Yeni Zelandalı öğrencilerin hepsi ayakta saygı ve huşu içinde dinledi. (Ramazan Casuk-İLKHA)