Dünya liderlerinden 'Golan Tepeleri kararına' tepki yağdı

ABD'nin Golan Tepelerini İsrail toprakları olarak tanımasına dünya liderlerinden tepki yağdı.

Dünya liderlerinden 'Golan Tepeleri kararına' tepki yağdı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza atmasının ardından dünya liderlerinden tepki yağdı.

Resmi ziyaret kapsamında Washington'ta bulunan Benyamin Netanyahu ile bir araya gelen Trump, işgal altındaki 'Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı.

BM: Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda, "İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur" ifadesi kullanılıyor.

AB: İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz

Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden de, "Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz." açıklaması geldi

Açıklamada, birliğin, uluslararası hukuk uyarınca Haziran 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığı ve bu toprakları İsrail'in parçası olarak görmediği vurgulandı.

Suriye: ABD bu kararla Arapların ana düşmanı oldu

Suriye'de Beşar Esad yönetimi, Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in işgalini resmen tanıyan kararını imzalamasına tepki göstererek, kararın "ABD'yi Arapların ana düşmanı" yaptığını öne sürdü.

Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD Başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bariz bir saldırıyla, işgal altındaki Suriye toprağı Golan'ın 'Siyonist işgal varlığına' eklendiğini kabul etti. Karar, ABD ve İsrail'in Arap milletine karşı düşmanlıkla kurdukları organik ittifakın somut göstergesi oldu ve ABD'yi Arapların temel düşmanı haline getirdi." ifadeleri

Türkiye: Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri kararnamesini imzalamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

"Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tek taraflı atılan bu adımları desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. BM dahil her platformda ne gerekiyorsa yapacağız."

"Bu imza İsrail'in işgalini meşrulaştırmaz. Öyle görüyoruz ki Trump'ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu'ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu'ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz."

"Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması, böyle bir kararı (ABD'nin Golan Tepeleri kararı) kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti, her zaman ilkeli tutum sergilemiştir. Buralar Suriye'nin ve Suriye halkının topraklarıdır."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "ABD'nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail'in Gazze'yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayri insanidir." ifadelerini kullandı.

Rusya: Orta Doğu'daki durumu daha da kötüleştirir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Trump’ın Golan Tepelerine ilişkin kararını eleştirerek, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir" dedi.

İngiltere: İsrail'in ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. (Euronews-AA)