Yemen'in 'tarihi kerpiç evleri' sel tehdidi altında

UNESCO Kültür Mirası listesindeki tarihi kerpiç evler, aşırı yağışlar sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca hükümet yardım talebinde bulundu.

Yemen'in 'tarihi kerpiç evleri' sel tehdidi altında

Yemen'in başkenti Sana'nın "eski şehir" mahallesinde bulunan, UNESCO Kültür Mirası listesindeki tarihi kerpiç evler, aşırı yağışlar sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca hükümet yardım talebinde bulundu.

2015 yılında başlayan iç savaş sebebiyle büyük ölçüde tahrip olan başkent Sana'nın "eski şehir evleri" 11. yüzyıldan bu yana orijinal yapısını koruyordu.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri nisan ayından bu yana şiddetli şekilde devam eden aşırı yağış ve su baskınları sebebiyle, tarihi mahalledeki 107 evin çatısının bazı kısımlarının çöktüğünü, bölgede bulunan yaklaşık 5 bin evin de tehlike altında olduğunu açıkladı.

Gelişmeler sonrası Yemen'in uluslararası çevrelerce tanınan Sana hükümeti resmi olarak UNESCO'dan yardım talebinde bulundu.

BM Tarihi Yapılar Koruma Başkan vekili Aqeel Saleh Nassar, vatandaşların Sana'da yer alan tarihi mahalledeki evlere artık eskisi kadar rağbet göstermediğini, çamur ve kerpiçle inşa edilen yapıların bakımının zor olduğunu söyledi. Al Talhi, söz konusu evlerde büyük çatlaklar oluştuğunu ve yapıların bazı yerlerinde ise yıkıma sebebiyet verebilecek zayıf noktalar bulunduğunu da sözlerine ekledi.

BM yetkilileri, şehirde geçtiğimiz günlerde etkili olan aşırı yağışlar sebebiyle Muhammed Ali al Talhi adlı bir vatandaşın da evinin tamamen yıkıldığını kaydetti. Al Talhi'ye ait tüm ev eşyalarının molozların arasında kaldığı ve Yemenli adamın ailesinin barınması için yetkililerden yardım istediği belirtildi.

Yemen'in en önemli tarihi bölgelerinden 2 bin 500 metre rakımdaki eski şehir mahallesi 1997 yılında Antik Yapılar Kanunu çerçevesinde koruma altına alınmıştı.

Şibam kasabasındaki bu tarihi cami 992 yılında inşa edilmiş

Tarihi Şibam kasabası da benzer akıbeti yaşadı

Sana'nın eski şehir mahallesi gibi Yemen'in en önemli tarihi bölgelerinden Şibam Kasabası da yine kerpiçten yapılmış eski evleri ile tanınıyor. Bu evlerden yaklaşık 500 kadarı 5 ila 10 katlı apartmanlardan oluşuyor. Dünyadaki en uzun kerpiç binalar, 30 metreyi aşan yükseklikleriyle Şibam'da bulunmakta.

Batılı ülkelerde "çölün Manhattan'ı" olarak bilinen Şibam'da 16. yüzyılda meydana gelen büyük sel felaketinde bölgedeki evlerin büyük çoğu yıkılmış ve daha sonra yeniden inşa edilmişti. Kerpiç yapının dayanıksızlığı sebebiyle mahalledeki evlerin ayakta kalabilmesi için sürekli olarak onarım ve bakımının yapılması gerekiyor.

Euronews