Virüse karşı korunmada alternatif tıbba eğilim artıyor

Corona virüsüne karşı korunmada alternatif tıbba yönelmede artış gözlemleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileriyse Corona virüsüne karşı alternatif tıbbi yöntemlerin kanıtlanmadan çözüm olarak görülmemesi gerektiği uyarısı yapıyor.

Virüse karşı korunmada alternatif tıbba eğilim artıyor

Başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkede Corona virüsüne karşı korunmada alternatif tıbba yönelmede artış gözlemleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileriyse Corona virüsüne karşı alternatif tıbbi yöntemlerin kanıtlanmadan çözüm olarak görülmemesi gerektiği uyarısı yapıyor.

Dünyada en fazla nüfusa sahip Çin ve ardından gelen Hindistan’da hem alternatif tıp geleneğinin hala sürdürülüyor olması hem de nüfus yoğunluğundan dolayı modern tıbba erişimin kısıtlı olması nedeniyle, bu ülkelerde birçok kişi Corona virüsüne karşı korunmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor, hatta kimi yetkililer alternatif tıbbı özellikle teşvik ediyor.

Örneğin, pandeminin başladığı ülke olarak görülen Çin’de birçok yetkili, salgının ilk evrelerinde virüse karşı savaşta geleneksel ilaçların çare olduğunu iddia etmişti. Çin hükümeti, bitkisel ilaçlar ve modern ilaçların birlikte kullanılması sayesinde ülkede salgının önüne geçildiğini ileri süren açıklamalarda bulundu. Mart ayında Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yayınlanan bir belgede, Corona virüsüne yakalananların tedavisinde çeşitli bitkisel ilaçların kullanılmasının hastaların halsizlik ve ateş gibi belirtilerinde iyileşme sağladığı aktarıldı.

Hindistan’daysa Hindu gelenekleri çerçevesinde bitkisel ilaçları kapsayan ve belirli bir beslenme şekline dayanan Ayurveda, ülkedeki AYUSH adlı sağlık sisteminin bir parçası.

Hindistan ve Çin’in yanı sıra, Venezuela’da da benzer eğilimler göze çarpıyor. Sağlık sistemi zayıflayan ve yoksulluk içinde olan Venezuela’da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro da virüse karşı korunmada etkiliği olduğunu iddia ederek bir tür bitkisel çayı öne çıkardı.

Endonezya lideri Joko Widodo da, Mart ayında hükümetin resmi internet sayfasında yayınlanan bir açıklamada, ülkede yaygın bir şekilde bilinen, bitkisel ürünlerin karışımından yapılan Jamu çayı içtiğine dikkat çekmişti.

VOA