Vira Bismillah! Avrupa camilerinde balık sezonu / Mücahid Haksever

Balık için deniz ne ise, Avrupa’da yaşayan müslümanlar için de cami odur. Avrupa’da Müslümanlar hem dinlerini, hem dillerini, hem örflerini, kültürlerini kısaca kendi öz benliklerini muhafazada camiler en önemli rolü oynamaktadır. Kısacası cami varsa biz varız, cami yoksa biz yokuz. Onun için deniz ve balık kavramlarını kullandım.

Vira Bismillah! Avrupa camilerinde balık sezonu / Mücahid Haksever

Balık için deniz ne ise, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar için de cami odur. Belki size tuhaf gelecek bu söyleyeceklerim. Ama inanın günümüz şartlarında Avrupa’da camilerin icra ettiği fonksiyon, Efendimiz (as) zamanındaki fonksiyondan az değildir. Avrupa'da camilerin olduğu bölgelerde yaşayan Müslümanlarla camilerin olmadığı ülkelerdeki Müslümanların yaşantıları arasında dağlar kadar fark vardır. Bu sadece dini yaşantı anlamında değil. Avrupa’da Müslümanlar hem dinlerini, hem dillerini, hem örflerini, kültürlerini kısaca kendi öz benliklerini muhafazada camiler en önemli rolü oynamaktadır. Camiler Müslümanların toplanma buluşma yerleridir. Taziyelerini, düğünlerini, derneklerini camilerde yaparlar. Toplumu ilgilendiren konular camilerde görüşülür. Camilerde sohbetler, aktiviteler,  sosyal etkinlikler icra edilir. Camilerin çay ocakları buradaki Müslümanların boş vakitlerini icra edebilecekleri nezih mekanlardır. Kısacası cami varsa biz varız, cami yoksa biz yokuz. Onun için deniz ve balık kavramlarını kullandım.

Avrupa’da Müslümanlar kendilerini ve çocuklarını korumak için camilerin olduğu bölgelerde toplanmışlardır. Avrupa’da yakınlık ve uzaklık kavramları camilerle ölçülür. Evi camiye yakında olanlar, yakında oturuyorum uzakta olanlar, uzakta oturuyorum der. Camilere yakın oturmak büyük bir lütuf, büyük bir nimettir.  Herkes camilere yakın oturma şansına sahip değildir. Bazı ülkelerin özel durumlarından dolayı bu bazen mümkün olmayabiliyor. Bazen bazı kardeşler çalışmak için başka bir devlete gitmek mecburiyetinde kalabiliyor.

Ama her şeye rağmen camilerimiz fonksiyonlarını icra etmeye devam ediyor. Camilerin en önemli icraatının başında hiç şüphesiz Kur'an dersi ve İslami ilimler gelmektedir. Burada cami dersleri eğitim öğretim yılının başlamasıyla başlar, sona ermesiyle de sona erer. Çünkü eğitim yılının bitmesiyle burada yaşayan gurbetçiler ülkelerine izne giderler. Dolayısıyla Avrupa ülkelerinde ülkelerine gidemeyen muhacirler ve iş yerlerinden izin alamayanlar dışında kimse kalmıyor gibi.

Yeni bir eğitim yılı başında denize benzettiğimiz bu camiler küçücük hamsi balıklarıyla doldu elhamdulillah. Belki bir önceki balık sezonuna göre bereketli değilse de, Allah bin bereket versin geçimimizi sağlayacak kadar hamsi balığımız oldu. Biz de bu yeni balık sezonuna vira Bismillah diyoruz. Bereketli olsun inşaallah. Camilerde hizmet eden tüm kardeşlerimizi muhabbetle kucaklıyorum. Avrupa şartlarında sıkı iş yoğunluğu içerisinde ders vermeye vakit ayıran tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah kendilerinden razı olsun. İki cihanda mesut bahtiyar etsin. Onun hizmetini yaptıkları o Kur'an’ın şefaatine onları nail eylesin inşaallah.

Bir dahaki yazımızda buluşuncaya dek Allaha emanet olun dualarınızı bekliyorum.

Mücahid Haksever / Habernas