Trump: Afganistan'dan çekilme, ABD tarihinin en küçük düşürücü olayı

Donald Trump, Afganistan İslam Emirliği'nin geride kalan Amerikan askeri teçhizatından 70 bin zırhlı araç ve 700 bin tüfek ile topu satmaya başladığını iddia etti.

Trump: Afganistan'dan çekilme, ABD tarihinin en küçük düşürücü olayı

Eski ABD başkanı Donald Trump Çarşamba günü, 2021'de Afganistan'dan çekilme sırasında Biden-Harris yönetiminin "zayıflığı ve beceriksizliği" diyerek bunun Amerikan tarihindeki "en aşağılayıcı olay" olduğunu söyledi.

Trump, bu sözleri Kuzey Carolina'nın Asheboro kentindeki bir seçim mitingi sırasında yaptı.

"Tam üç yıl önce bu ay, Kamala Harris ve sahtekar Joe Biden'ın zayıflığı ve beceriksizliği, ülkemiz tarihindeki en küçük düşürücü olayı ve dünya tarihindeki en büyük askeri felaketlerden birini gerçekleştirdi" dedi. "Bana kalırsa, hiç kimse Afganistan'dan feci bir şekilde geri çekilmelerinin korkunç görüntülerini asla unutmayacak."

"Çaresiz Afganlar, havada 3.000 fit yükseklikte olan ABD kargo uçaklarının tekerleklerinden düşerek öldüler" diye devam etti. "Biden ve Harris'in dünyanın en büyük hava askeri üslerinden biri olan Bagram'ı [Hava Üssü] teslim etmesinin ardından kana militanlar hapishanelerden çıktı.. 13 kahraman ABD askeriniz trajik ve gereksiz yere öldürüldü."

Ayrıca Afganistan İslam Emirliği'nin (IEA) geride kalan Amerikan askeri teçhizatını satmaya başladığını iddia etti.

"Ekipmanlarımızı muazzam fiyatlara sattıklarını biliyor muydunuz? Güzelimizi satıyorlar, 70.000 zırhlı kamyonumuz vardı, çoğu zırhlı, zırhlı kamyon ve araç. Bunu bir düşün. 700.000 tüfeğimiz ve topumuz vardı... Yepyeni, kutudan çıkar çıkmaz," diye devam etti. "Bütün bunları ilk etapta kim satın aldı? Hepsini kim satın aldı?"

"Hepimiz ne kadar iğreniyoruz... geçit törenlerini gördüğümüzde, ana caddenin ortasından geçen askeri teçhizatımız, yepyeni, güzel, zırh kaplı kamyonlar, tanklar ve ortadan geçen araçlar" dedi. "Ve hepsi kutluyor çünkü hükümetimizi yöneten aptal insanlar var."

IEA geçen hafta, Amerika'nın geri çekilmesinin üçüncü yıldönümünü kutlamak için Bagram Hava Üssü'nde bir geçit töreni düzenledi ve bu sırada ele geçirilen Amerikan askeri teçhizatını sergilediler.

Trump, Biden yönetiminin askeri güçleri sivil personelin önüne geçirmesini de eleştirdi.

"Orduyu en son ben çıkarırdım ama önce onu çıkardılar ve sonra rehineleri bıraktık" dedi. "Tüm ekipmanı bıraktık, her şeyi bıraktık ve Bagram'ı terk ettik ve şimdi Çin Bagram'ı işgal ediyor. Bagram, Çin'in nükleer silahlarını ürettiği yerden bir saat uzaklıkta. Büyük, şişman, güzel üssümüzün olması güzel olmaz mıydı?"

Trump, "Benim liderliğim altında Afganistan'dan çıkıyorduk, ancak onurlu, gururlu ve grevle çıkacaktık" dedi.

"Görevden ayrıldığımda, 18 aydan fazla bir süredir Afganistan'daki savaşta tek bir asker kaybetmemiştik ve sonra çok fazla kaybettiğimiz ve çok sayıda kişinin çok ağır yaralandığı o korkunç günü yaşadık" dedi. "O gün çok güzel insanları kaybettik. Kimse bu kadar ağır yaralanan insanlardan bahsetmiyor, onlardan hiç bahsetmediler. Ben her zaman onları anıyorum" dedi.

70.000 zırhlı kamyonumuz vardı, çoğu zırhlı, zırhlı kamyon ve araç. Bunu bir düşün. 700.000 tüfeğimiz ve topumuz vardı.

Kaynak: Ariananews