Çin’in kömür üretimi 2021’de rekor seviyelere ulaştı

Çin hükümetinin, ülkenin enerji arzını korumak ve kışın gaz krizini önlemek adına madencileri teşvik etmesi ülkedeki kömür üretimini rekor seviyelere çıkardı.

Çin’in kömür üretimi 2021’de rekor seviyelere ulaştı

Dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin, geçen ay 384,67 milyon ton fosil yakıtı madenden çıkardı. Önceki rekor ise Kasım ayındaki 370,84 milyon tondu. Hükümet, maden işçilerine ülkenin ekonomik büyümesine yardımcı olmak için maksimum kapasitede çalışmaları çağrısı yapmasının ardından, Kasım ayındaki rekor hızlı bir şekilde kırıldı.

Resmi hükümet rakamları, Çin’in aşırı kömür tüketiminin ülkeyi bir bütün olarak yıl boyunca yüksek miktarda kömür üretmeye teşvik ettiğini gösteriyor.

Çin’in kömür üretimi, BM’nin Glasgow’daki COP26 iklim görüşmelerinden aylar sonra iklim kampanyacılarına bir darbe vurarak, bir önceki yıla göre %4.7 artarak 4.07 milyar ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyanın en büyük emisyon kaynağı olan küresel kömür tüketiminin, koronavirüs pandemisinin ardından enerji talebindeki artış nedeniyle 2021’de rekor seviyelere ulaşacağını tahmin etmişti.

Pandemi, küresel bir ekonomik yavaşlamaya neden olduğu için 2020’de kömür kaynaklı enerji %4 düştü. Ancak IEA, 2021 boyunca elektrik talebindeki artışın, düşük karbonlu kaynaklardaki büyümeyi geride bıraktığını ve birçok zengin ekonominin fosil yakıt kullanan enerji santrallarına daha fazla bel bağlamasına yol açtığını tespit etti.

IEA’nın geçen hafta yayımlanan en son raporunda, şimdiye kadarki en dik artış olan geçen yılki küresel elektrik talebinin bir önceki yıla kıyasla, kömür kullanımında %9’luk bir artışa sebep olduğu aktarılmıştı.

Çin’in rekor kömür tüketimi, kömürü bırakma taahhüdü üzerinde şiddetli bir anlaşmazlıkla sonuç bulan COP26 iklim görüşmelerinin sonuçlanmasından haftalar sonra geldi. Hindistan’ın son dakika müdahalesi ile anlaşmanın dili değişmiş ve kömürden “kademeli çıkış” yerine “kademeli azaltım” ifadesi kullanılmıştı.