Trablus halkı son yılların ‘en zor’ Ramazan’ına hazırlanıyor

Trablus'un eteklerinde yaşanan çatışma, başkentin iç mahallelerine doğru büyük bir göç yaşanmasına neden oldu. Bu da Ramazan Ayı’nın gelmesi ile sıkıntıları daha da artırdı.

Trablus halkı son yılların ‘en zor’ Ramazan’ına hazırlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Halife Hafter güçlerinin başkent Trablus'a ilerlemesiyle başlayan çatışmalarda 376 kişiyi öldü, bin 822 kişi de yaralandı.

Başkentin güneyinde yoğunlaşan savaş henüz mahallelere ulaşmadı. Ancak Trablus sakinleri endişe içinde. Halk, bu savaşın Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasından sonra kaosa giren ülkede yaşanan ekonomik krizi daha da şiddetlendireceği görüşünde.

Pazar esnafından olan el-Nuveyri, içinde bulunduğu şartları şöyle anlatıyor:

“Çocuklarımı helal lokma ile beslediğim için kendimle gurur duyuyorum. On kişilik aileme bakabilmek için yıllardır bu pazarda çalışıyorum. Üniversitede okuyan çocuklarım ve fiziksel engelli bir de kızım var. Ben ise şeker hastasıyım. İlaçlarımı zar zor alıyorum.”

Esnaf Abdullah el-Şaybi de Trablus çevresinde yaşanan çatışmaların rahatsız edici ve endişe verici hale geldiğini söyleyerek binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

El-Şaybi açıklamasında “Libyalıların büyük bir bölümünün temel gıda maddelerini bile satın alamadığını görüyorum. Bu petrol bakımından zengin bir ülkede alışılmadık bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Hurma tezgâhının önünde konuşan el-Şaybi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz hurma üretimi ile meşhur. Kendi ürettiğimiz hurmaların fiyatları iki katına çıktı ve satın alamıyoruz. Libya’da iftarların vazgeçilmezi olan hurmanın olmadığı bir sofra hayal edebiliyor musunuz?”

Pazara alışverişe gelen Libyalı Malik, "Savaş, binlerce insanı Trablus'un güneyindeki evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Onların birçoğu yanlarına temel ihtiyaçlarını bile alamadan evden ayrılmak zorunda kaldı. Ramazan Ayı’nda oruçlarını açmakta bile sıkıntı çekecek ve oldukça zor zamanlar geçirecekler” diye konuştu.

Malik sözlerinin devamında “Trablus halkı için bu Ramazan çok zor ve sert geçecek” yorumunda bulundu.

Hükümete bağlı Acil Durum Komitesi Başkan Yardımcısı Osman Abdulhalil’in aktardığına göre Ekonomi Bakanlığı, vatandaşların Ramazan Ayı boyunca ihtiyaçlarını karşılayacak tüm ürünlerin mevcut olduğunu açıkladı.

Trablus’taki bir yardım kuruluşunun başkanlığını yürüten Miftah İdris yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çok sayıda insanın evlerini terk etmek zorunda kalması nedeniyle omuzlarına büyük yük binen belediyelerin bu yükünü hafifletmek amacıyla toplu iftarlar düzenlemeye karar verdik. Gerçi bu Libya’da yeni bir uygulama değil. Her yıl benzeri çalışmalar yapılıyor. Fakat bu sefer biraz farklı. Çünkü bu yıl toplu iftarları evlerinden ayrılmak zorunda kalanların yaşadığı konuk evlerinde ve kamplarda düzenleyeceğiz.”

İdris, bu adımın insanları mali açıdan rahatlatmanın yanı sıra psikolojileri üzerinde de olumlu etkileri olacağını vurguladı.

AFP