ABD, Arap-YPG gerilimini sona erdirmek için devrede

Deyrizor kırsalında geçtiğimiz günlerde başlayan protestolarda göstericiler, hizmetlerin iyileştirilmesi ve kaynaklardan elde edilen gelirlerin ödenmesini talep ediyor.

ABD, Arap-YPG gerilimini sona erdirmek için devrede

ABD, Fırat’ın doğusunda, Arap bölgelerindeki halkın Deyrizor’da gerçekleştirdiği protestolarla başlayan Arap-YPG gerilimini kontrol altına almak için devreye girdi. Bölgede Arap kabilelerini devirme mücadelesi devam ediyor.

SDG tarafından 23 Mart’ta DEAŞ’ın elinden alınan Deyrizor kırsalında geçtiğimiz günlerde başlayan protestolarda göstericiler, hizmetlerin iyileştirilmesi ve kaynaklardan elde edilen gelirlerin ödenmesini talep ediyor.

Suriye petrolünün yüzde 90’ı Fırat’ın doğusundan karşılanıyor. En büyük baraj ve tarım arazilerinin büyük çoğunluğu da bu bölgede bulunuyor. Ancak 2011 yılı öncesinde günlük yaklaşık 320 bin varil olan petrol üretimi, 185 bin kilometrelik alanı ile Suriye’nin üçte birini elinde tutan SDG’nin kontrolü altındaki bölgelerin çoğunda yaklaşık 70 bin varile düştü.

Birçok kesim, bu bölgedeki Arap kabileleri yanına çekmeye çalıştı. Tüm taraflar, sonraki aşamaya hazırlık için ittifaklar kurmak amacıyla kabilelerle toplantılar düzenledi. Nitekim YPG ile iş birliği yapan kabileler ortaya çıktı. Bir başka kabile Ankara ile, üçüncü bir kabile de Şam ile ilişkilerini yeniden düzeltti.

ABD ordusu, söz konusu gerilim ve mevcut durum ışığında Ömer Petrol Sahası konusunda göstericilerin temsilcileri ile bir dizi toplantı gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Ayrıca Deyrizor’un önde gelenleri ve sivil konsey ile protestocuların taleplerini ele almak üzere görüşmeler gerçekleştirmek istedikleri belirtildi. Elde edilen bilgilere göre protestocuların talepleri arasında yerel konsey kurulması, Deyrizor’daki işlerin kontrolünün bölge halkı ve kabilelere devredilmesi, hizmetlerin sağlanması ve dağıtımında adaletli olunması, örgütün çıkarılan petrolü çalmasına izin verilmemesi, gençlerin zorla silah altına alınmaması ve DEAŞ ile mücadele bahanesiyle Araplara baskının bırakılması var.