The New Yorker: ABD ordusu Irak ve Afganistan'daki savaş suçlarının faillerini cezalandırmada başarısız oldu

Amerikan dergisi The New Yorker, ABD ordusunun, Washington'ın sözde teröre karşı savaşı sırasında Irak ve Afganistan'daki olası savaş suçlarına karışan askerlerinden hesap sormada nasıl başarısız olduğunu ortaya koyan bir makale yayınladı.

The New Yorker: ABD ordusu Irak ve Afganistan'daki savaş suçlarının faillerini cezalandırmada başarısız oldu

New York merkezli dergi, Çarşamba günü (10 Eylül) yayınladığı raporda, makalenin "In the Dark" adlı araştırmacı podcast serisinin yeni sezonunun tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu söyledi.

Raporda, 11 Eylül saldırılarından bu yana Irak ve Afganistan'da işlenen olası savaş suçlarına ilişkin bilinen en büyük soruşturma koleksiyonunun kullanıldığı belirtiliyor.

Toplamda 800'e yakın olayın yaşandığı, ABD ordusunun vakaların çoğunda "ne şeffaflık ne de adalet" sağladığı belirtiliyor.

“Ortaya çıkan tablo iç karartıcı. Veri tabanında listelenen iddiaların çoğu araştırmacılar tarafından basitçe reddedildi. Reddedilmeyenler ise genellikle daha sonra, sanıklara saygılı ve mağdurlara inanmayan bir adalet sisteminde komutanlar tarafından ele alındı”, denildi.

ABD, 2001'de Amerikan topraklarında gerçekleşen 11 Eylül saldırılarının ardından sözde teröre karşı savaşını başlattı. Askeri kampanya, çoğunlukla Batı Asya'da faaliyet gösteren militan grupları ortadan kaldırmadaki başarısızlığı nedeniyle yıllar içinde artan eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Eleştirmenler, kampanyanın ABD'nin o bölgede askeri bir varlık bulundurmak için bir bahanesi olduğunu söyledi.