Suudilerin ve Mısır'ın Heniyye rahatsızlığı

İsmail Heniyye'nin Hamas heyeti ile birlikte Kasım Süleymani'nin cenaze törenine katılıp konuşma yapması, Suudileri, BAE ve Mısır'ı fazlasıyla rahatsız ettiğinden dolayı Heniyye'ye karşı karalama kampanyaları başlatmış bulunuyorlar.

Suudilerin ve Mısır'ın Heniyye rahatsızlığı
Suudilerin ve Mısır'ın Heniyye rahatsızlığı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenaze törenine katılmak ve İran yönetimine başsağlığı dilemek amacıyla Tahran’ı ziyaret etti. Bu, Heniyye’nin İran’ı üçüncü ziyaretiydi.

Bu ziyaret sonrası birçok senaryo ortaya atıldı. Bunlardan biri de Mısır, Tahran'ın ziyaret edilmemesi şartına uymayan Heniyye’nin Gazze Şeridi'ne dönmesine izin vermeyecek.  

Bu son ziyaret, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki silahlı grupların (para ve silahlarla) başlıca destekçisi olan İran ile bir takım siyasi hedeflere ve kazanımlara ulaşabilmesi çerçevesinde gerçekleşirken, Hamas'ın tercihini yaptığının ve İran eksenine girdiğinin de bir göstergesi olarak yazıldı ve söylendi.

Öte yandan bu ziyaretten sonra Hamas’ın Mısır, Suudi Arabistan ve BAE ile aralarındaki ilişkilerin de kopma noktasına geldiğinin göstergesiydi.

Heniyye, yaklaşık bir ay önce Gazze Şeridi'nden dünyanın dört bir yanındaki bazı ülkeleri kapsayan bir ziyaret turuna çıktı. Mısır, Heniyye’nin aralarında Türkiye, Katar ve Umman’ın da bulunduğu bu ülkelere yönelik ziyaret turunu, İran'ı ziyaret etmemesi şartıyla onayladığı iddia edildi.

Ancak Hamas Sözcüsü Hammad er-Rakab, Hamas’ın Heniyye’nin yurt dışı ziyareti programının takvimini açıklamadığını ve Hamas heyetinin Tahran’ı ziyaret etmeyeceği yönünde bir açıklama yapmadığını belirterek kaynakların aktardığı bilgileri yalan olduğunu açıkladı. Rakab ayrıca Kahire’nin Heniyye’nin İran’a gitmemesini istediğini de sözlerine ekledi.

Tahran ekseni

Heniyye’nin İran ziyareti, Hamas’ın Tahran eksenine girdiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı. Hamas'ın Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi daha önce Kasım Süleymani’nin birçok kez Gazze Şeridi’ni ziyaret ettiğini ve tüneller inşa edilmesi dahil olmak üzere bir takım savunma planları hazırladığını açıklamıştı.

Hamas Sözcüsü Rakab, heyetin İran ziyaretinin ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında gerçekleştiğini söylerken Heniyye’nin yurt dışı turunun dünyaya açılmayı ve ziyaret edilen ülkelerle stratejik ilişkiler kurmayı amaçladığını, ziyaretten muaf tutulan tek yerin İşgalci İsrail olduğunu belirtti.

Mısır, Heniyye’nin Gazze Şeridi'ne dönmesine izin vermeyeceği iddia ediliyor

Mısır'ın, Tahran'ın ziyaret etmesinden dolayı Heniyye’nin Gazze Şeridi'ne dönmesine izin vermeyeceği iddia ediliyor. Bu yüzden Hamas ile Kahire arasındaki ilişkinin kötüleşmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ın, Hamas heyetine Süleymani’nin cenazesine katılmamalarını isteyen mesajlar gönderdiği ancak Hamas'ın bu mesajları görmezden geldiği söyleniyor.

Son dönemlerde Suudi, BAE ve Mısır'la destek temasında olan İşgalci İsrail yönetimide Hamas heyetinin Tahran ziyaretinden rahatsız.

Ancak tüm bunların söylentilerden ibaret olduğunu ifade eden Hamas Sözcüsü Rakab, Heniyye’nin istediği zaman Gazze Şeridi’ne dönebileceğini ancak yurt dışı programının uzun süreceğini ve yakında dönüş yapmasının beklenmediğini belirtti.

Heniyye’nin Gazze'nin dışında kalması sorun teşkil etmez

Hamas’ın Gazze’deki veya dışındaki yöneticileri arasında bir fark olmadığını ve bunun da alınan kararın niteliğini değiştirmediğini söyleyen Rakab, “Hamas bir kurumlar hareketidir. Kararlar buna göre alınır. Heniyye’nin Gazze'nin dışında kalması sorun teşkil etmez” diye konuştu.

Bununla birlikte siyasi analist Naci ez-Zaza, Hamas’ın Heniyye’yi Gazze’nin dışında tutmasının daha iyi olduğunu düşünüyor. Zaza’ya göre Heniyye böylece karar verme ve hareket özgürlüğü açısından daha rahat olacak. Aynı zamanda daha fazla destek arama fırsatı yakalarken seyahat etmek için izin almak zorunda da kalmayacak.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Mansur Ebu Kerim'e göre Hamas, kendine yeni bir yer edinmeye çalışıyor ve tamamen İran ekseninde hareket etmek istiyor. Çünkü Heniyye’nin DMO komutanlarının ve yeni Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani ile görüşmesi, DMO Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade’nin açıklaması sırasında arkasında bulunan bayrakların arasında Hamas’ın bayrağının da bulunması bunun birer işareti.

Heniyye Doha’ya gidebilir

Tahran ziyaretinin Heniyye’nin Gazze'ye dönüşünü etkileyeceğini ve Kahire’nin dönüşünü engelleyeceğini söyleyen Ebu Kerim, Heniyye’nin eğer Gazze’ye dönmeyi düşünmezse Katar’ın başkenti Doha’ya gidebileceğini öne sürdü.

Independent Arabia