Ordu 'Maduro'nun yanındayız' dedi

Venezüella’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, kendisini destekleyen askerlerle birlikte orduya darbe çağrısı yaptı. Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Maduro'nun yanında olduğunu söyledi.

Ordu 'Maduro'nun yanındayız' dedi

Venezuela'da muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlatması üzerine açıklama yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komutanlarla konuştuğunu, kendisine sadakatlerini gösterdiklerini söyledi.

Maduro, "Barışın zaferini sağlamak için üst düzey seferberlik çağrısı yapacağım. Kazanacağız." dedi.

'Ordu Maduro'nun yanındadır'

Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Lopez, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Lopez ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin 'normal olarak' kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.

'Hüküme hainlere karşı koyuyor'

Venezüella İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ise Twitter hesabından bir açıklama yaparak, 'hükümetin darbe isteyen militer hainlerden oluşan küçük bir gruba karşı koyduğunu' belirtti.

Uluslararası haber ajansları da darbe girişiminde bulunan askerlerin ve onlara destek veren halktan bir kesimin olduğu kalabalığa karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu. Caracas'taki askeri üssün civarında bulunan görgü tanıkları silah sesleri duyduklarını söyledi.

Küba ve Bolivya: Maduro'nın yanındayız

Küba ve Bolivya, darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını duyurdu. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarla Maduro hükümetine destek verdi.

Bolton ve Pompe'dan darbe girişimine destek

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, Venezüella silahlı kuvvetlerinin Guaido'nun seçilmiş hükümeti devirme çağrısını desteklemesi gerektiğini söyledi. Bolton, "Ulusal Bolivarcı Silahlı Kuvvetler anayasayı ve Venezüella halkını korumalı. Demokrasi gaspına karşı Ulusal Meclis'in ve yasal kurumların yanında yer almalı. ABD Venezüella halkından yanadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Bolton gibi, Guaido'nun Maduro'ya karşı başlattığı girişimi desteklediklerini açıkladı.

Guaido'dan darbe girişimi

Başkent Caracas'taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan Guaido, darbe çağrısında bulundu. Yayımlanan üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu belirtildi. Askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü.