Suudi Arabistan'da Katarlı baba ve oğlu ortadan kayboldu

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi, 70 yaşındaki Ali Nasır Ali Jarallah ve 17 yaşındaki oğlu Abdul Hadi'nin hayatından Suudi makamlarını sorumlu tuttu.

Suudi Arabistan'da Katarlı baba ve oğlu ortadan kayboldu

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi, 70 yaşındaki Ali Nasır Ali Jarallah ve 17 yaşındaki oğlu Abdul Hadi'nin hayatından Suudi makamlarını sorumlu tuttu. Gözaltına alındıkları takdirde akıbetleri ve derhal serbest bırakılmaları konusunda bilgi talep etti.

Katar İnsan Hakları Komitesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'da ortadan kaybolan Jarallah ve Hadi ile ilgili güvenilir kaynaklardan bilgi aldığını açıkladı. Edinilen bilgiye göre, Katar vatandaşı ve oğlunun 15 Ağustos Perşembe günü Suudi Arabistan'a giriş yaptığı belirtildi.

"Bilgiler, Katar vatandaşı ve oğlunun 18 Ağustos Pazar günü Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde zorla ortadan kaybolduğunu gösteriyor. Suudi yetkililer onları tutukladı ve bilinmeyen bir yere sakladı" denildi.

Katar İnsan Hakları Komitesi, özellikle Suudi yetkililerin son zamanlarda siyasi kriz nedeniyle bazı Katar vatandaşlarının zorla ortadan kaybolması politikasını benimsemesi nedeniyle, bu zorunlu ortadan kaybolmayla ilgili endişelerini dile getirdi. Ayrıca İnsan Hakları Yüksek Komiseri, BM Zorunlu Ortadan Kaybolma Paneli ve BM İnsan Hakları Konseyi'ni Katar vatandaşlarına yönelik bu ağır ve sistematik ihlalleri durdurmak için derhal müdahale etmeye çağırdı.

Komite, Riyad'da gözaltına alınan ve ardından Doha'ya dönen 65 yaşındaki Katar vatandaşı Mohsen Saleh Al-Karbi'nin ailesi için mutlu sona yol açan uluslararası insani yardım kuruluşlarının çabalarını da hatırlattı ve sonunda serbest bırakıldı.

Katarlı öğrenci Abdul Aziz Saeed Abdullah, Temmuz 2018'den bu yana Riyad'ın güneyindeki Al-Ha'ir hapishanesinde herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltında tutuluyor.

Habernas Çeviri