Güney Sudan’da yeni tartışma konusu 2 aktivistin öldürülmesi

Muhalefet Hareketi lideri Riek Machar, Güney Sudan hükümetine, insan hakları aktivisti Dong Samuel ve politikacı Aggrey Idri’yi öldürenlerin isimlerini açıklamalarını istedi.

Güney Sudan’da yeni tartışma konusu 2 aktivistin öldürülmesi

Muhalefet Hareketi lideri Riek Machar, Güney Sudan hükümetine, insan hakları aktivisti Dong Samuel ve politikacı Aggrey Idri’yi öldürenlerin isimlerini açıklamalarını istedi. Machar, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşınması için çağrıda bulunurken Cuba hükümeti ise iddiaları reddediyor.

BMGK tarafından Güney Sudan’da soruşturma yürütmek üzere görevlendirilen uzmanlar tarafından hazırlanan Birlemiş Milletler’in (BM) raporu, aktivist Dong Samuel ve muhalefet lideri Aggrey Idri’nin öldürülmesinin arkasında genel müdürün emriyle ulusal güvenlik teşkilatının olduğundan şüphelenildiğini ortaya koydu.

Machar, yaptığı açıklamada partisinin 2017 yılının Ocak ayında kaçırılmaları ve öldürülmelerine karışan kişilerin isimlerinin açıklanmasını istediğini ifade etti. Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşınması için çağrıda bulunan Machar, "Davayı Afrika İnsan Hakları Mahkemesine sunacağız. Dava dâhil olanları yargılamak için paralel bir mahkeme kurulmalıdır. Bu insanlık dışı ve çirkin bir suçtur” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Güney Sudan Devlet Başkanı’nın basın sekreteri, hükümetinin aktivist Dong Samuel ve muhalif siyasetçi Aggrey Idri’nin öldürülmesiyle ilgisi bulunduğunu reddetti. Basın sekreteri, söz konusu kişilerin kaçırılmasından Kenya hükümetinin sorumlu olduğunu ifade etti. Cuba'nın suçla ilgisi olmadığını vurgulayan yetkili, Samuel ve Idri’nin Nairobi’den kaçırılmasının ardından Cuba’ya getirilip orada öldürüldükleri konusunda ortada kesin bir delil bulunmadığını söyledi.