Sudan'da askerler sivil yönetime geçişte ayak diretiyor
Askeri darbeden sonra geçiş dönemini düzenleyen anayasal belgeye göre vilayetlere sivil yöneticilerin atanması gerekiyordu. Askerler bu konuda ayak diretmeye devam ediyor.
Askeri darbe sonrası Sudan Başbakanı olan Abdullah Hamduk, ülkenin 18 vilayetine ‘sivil yönetici atama’ ikilemini çözmeye, Yasama Konseyi oluşturmaya, bu vilayetlerin karşı karşıya kaldıkları zorluklarla mücadele etmeye, sivil yöneticiler atanamaması dolayısıyla başkent Hartum dışındaki vatandaşların karşılaştığı zararları gidermeye yakın olduklarını söyleyerek kamoyundan gelen tepkileri yatıştırmaya çalıştı.
Ağustos 2019’da geçici hükümetin kurulmasından bu yana eski Askeri Geçiş Konseyi tarafından atanan askeri yöneticiler, illerdeki yönetimi üstlenirken, yakın bir zamanda yerlerini sivil yöneticilerin alması bekleniyordu. Ancak silahlı hareketler, kapsamlı bir ateşkes anlaşması imzalamadan önce sivil yönetici atamayı kabul etmedi.
Hamduk, 4 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, geçici askeri yöneticilerin zor koşullarda çalıştığını ve hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyleyerek onlara destek çıktı.
Hamduk gelen tepkiler üzerine , Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, silahlı mücadele güçleri ve halkın diğer bileşenleriyle tüm vilayetlere mümkün olan en kısa sürede yönetici atamak için birlikte çalışma taahhüdünde bulundu.
Geçiş dönemini düzenleyen anayasal belge, 17 Ağustos 2019 tarihinde anayasa belgesinin imzalanmasından sonraki üç ay içerisinde Yasama Konseyi’nin kurulmasını öngörüyor. Belge, Askeri Geçiş Konseyi’nin dağıtılmasından ve ortak Egemenlik Konseyi’nin kurulmasından önce atanan askeri yöneticilerin yerine ülkenin 12 vilayetine sivil yöneticilerin atanmasını içeriyor.
Ajanslar