Öğretmenlik, mücadele ve genç yaşta komutanlık: Riyaz Naikoo şehid düştü

Cammu Keşmir'de Hint askerleri ile çıkan çatışmada Hizbul Mücahidin Harekatının lider kadrosunda yer alan Riyaz Naikoo ve yardımcısı şehid düştü.

Öğretmenlik, mücadele ve genç yaşta komutanlık: Riyaz Naikoo şehid düştü

Çarşamba günü Güney Keşmir'in Pulwama ilçesine bağlı Beighpora köyü yakınlarında Hint askerleri ile çıkan çatışmada Hizbul Mücahidin Harekatının bölgedeki başkomutanı Riyaz Naikoo ve yardımcısı Adil Ahmed şehid düştüler. Mücahitler ve askerler arasındaki çatışma yaklaşık 18 saat sürdü. Çatışma öncesi ve sonrası Pulwama bölgesinde bütün internet bağlantısı kesildi. Müslüman halk çatışmanın sürdüğü bölgeye doğru yürüyüşe geçerek Hint askeri ve polislerine taşlarla ve sopalarla karşı koymaya çalıştılar. Polislerin göstericilere gerçek mermi ile ateş açması üzerine 2'si çocuk toplam 25 kişi yaralandı.

Hint polisleri gösterilerin artması üzerine bölgeye ek polis ve asker göndermeye başladı. İnterneti ve mobil iletişimi kesip, sokağa çıkma yasağı ilan etmesine rağmen gösteriler devam ediyor. Pulwama bölgesinde gerginlik had safhada bulunuyor. Keşmir'in özgürlüğü için savaşan direniş hareketleri ile sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamada halkı sokaklara dökülmeye, genel greve gitmeye çağırdı. Şehidler için yapılacak cenaze törenine herkesin katılım göstermesini ayrıca cuma günü bütün yerleşim yerlerinde şehidler için gıyabi cenaze namazı kılınması çağrısında bulunuldu.

Mart ayından bu yana Hint askerleri ile çıkan çatışmalarda ve yaşanan yargısız infazlarda 36 müslüman şehid oldu. Aynı dönemde biri üst düzey subay olmak üzere 20 Hint askeri de çıkan çatışmalarda öldürüldü.

Şehid Riyaz Naiko hayatı ve mücadelesi:

1985 yılında Keşmirde dünyaya geldi. Genç yaşta Keşmirde İslami mücadelenin içinde yer alarak aktif çalışmalarda bulundu. Üniversiteyi bitirdikten sonra Keşmirde Matematik öğretmeni olarak göreve başladı.

2010 yılı içinde Hint polisinin bölgedeki gösterilerde 100 müslümanı şehid edip binlerce kişiyi yaralaması üzerine öğretmenliği bırakarak Hizbul Mücahidinin saflarında silahlı mücadeleye başladı.

Naikoo, Cammu Keşmir'de 2016 yılında şehid edilen Hizbul Mücahidin liderlerinden Burhan Wani'nin yerine geçti. İşgalci Hint güçlerine çok ağır darbeler indirdi. Bunun üzerine Hint istihbaratı Riyaz Naikoo'nun yaklanması yada vurulabilmesi için çok büyük miktarda para ödülü koydu. Bölgede aranan mücahidlerin en başında geliyordu.

Şehid Riyaz Naikoo bölgedeki gençlerin adeta idolü konumundaydı. Ses kayıtları ile devamlı internet üzerinden gençlere tavsiyelerde bulunarak mücadeleyi diri tutmaya çalışıyordu. Vasat bir çizgide aşırılıktan ve tekfircilikten uzak durulması üzerinde sık sık gençlere öğüt veriyordu. IŞİD'in popüler olduğu bir dönemde bölgedeki bir gösteride bayraklarının açılması üzerine Şehid Riyaz yaptığı açıklamada bu durumu tasvip etmediklerini bu tip girişimlerin Keşmir Mücadelesini uluslararası düzeyde itibarsızlaştırmak için bir komplo olarak gördüklerini dile getirmşiti.

Şehid Riyaz Naikoo bölgedeki El Cezire muhabirine verdiği bir demeçte şunları söylemişti;

"Keşmir'in özgürlüğü için ayağa kalkmaya ve mücadeleye devam edeceğiz. Son nefesimize kadar savaşmaya hazırız. Hepsinden önemlisi, onlara mücadelede ölebileceğimizi bildirmek istiyoruz, ama asla teslim olmayacağız."

Hayatın iman ve cihad üzerine kurulu olduğunu dile getiren Naikoo, mübarek Ramazan ayında oruçlu bir halde şehid olarak ruhunu Rabbine teslim etti.

Habernas