Sudan hükümeti ve Devrimci Cephe tarihi barış anlaşmasını imzaladı

Sudan hükümeti, ülkedeki çok sayıda silahlı muhalif grubu bünyesinde barındıran Sudan Devrimci Cephesi'yle 17 yıllık çatışmaya son veren barış anlaşmasını imzaladı.

Sudan hükümeti ve Devrimci Cephe tarihi barış anlaşmasını imzaladı

İmza töreninde Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Başbakan Abdullah Hamduk ve Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit de hazır bulundu.

Sudan resmi haber ajansı SUNA’ya göre, Güney Sudan hükümeti adına Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Sudan hükümeti heyet başkanı olarak Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu anlaşmayı imzaladı.

Diğer tarafta ise Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cebrail İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Mona Arko Minawi, Sudan Kurtuluş Hareketi adına Dr. Hadi el-İdris, Sudan İttifakı adına Hamis Abdullah ve Sudan Kurtuluş Güçleri’nden Abdullah Yahya anlaşmaya imza attı.

Juba’da imzalanan barış anlaşmasında yer alan ‘güvenlik, toprak, geçiş dönemi adaleti, tazminat, çobanlık sektörü geliştirme, servet ve güç paylaşımı ve yerinden edilmişler ile mülteci sorununu’ içeren sekiz protokolde imzalandı.

Anlaşma, silahlı hareketlerin feshedilmesi ve unsurlarının Sudan halkının tüm bileşenlerini temsil edecek şekilde yeniden düzenlenecek olan düzenli orduya katılmalarını öngörüyor.

Ajanslar