Sudan, Hamas'a destek veren firmaların mal varlıklarına el koydu

Sudan'da Ömer el Beşir sonrası iktidara gelen darbeci hükümet, laik yönetime geçişle birlikte 30 yıllık İslami yönetimi sona erdirdikten sonra Hamas'a olan desteğini de sonlandırdı.

Sudan, Hamas'a destek veren firmaların mal varlıklarına el koydu

Ömer el Beşir zamanında Hamas'a verilen güçlü destek, yeni laik hükümetle birlikte son buldu. Sudan'da yaklaşık 30 sene boyunca Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan el Beşir iktidarda kaldığı süre boyunca, Hamas'a açıktan destek vermiş ve Hamas'ın liderleriyle yakın ilişkilerde bulunmuştu.

Sudan'da 2019'dan bu yana iki yıllık süre içerisinde Hamas ile bağlantılı olduğu belirtilen ondan fazla şirketin varlıklarına el konuldu. Batılı istihbarat servisleriyle birlikte belirlenen finans kaynakları arasında emlak şirketleri, büyük holdinglerdeki ortaklıklar, oteller, döviz büroları, televizyon kanalları ve bir milyon hektardan fazla tarım arazisi bulunuyor.

Bu şirketlerin Hamas'a uzun yıllar boyunca önemli bir gelir sağladığı düşünülüyor.

Ömer el Beşir'in 2019 yılında devrilmesi sonrası yönetimi ele geçiren yeni iktidar, Batı yanlısı politikalar izlemeye başladı. Bu süreçte ABD'nin 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkarılan Sudan hükümetinin, yaklaşık 50 milyar dolarlık borcu da silinme ya da ertelenme vaadiyle Hamas'a ve İslami hareketlere karşı cephe alması sağlandı.

"Hamas'a destek veren şirketlere imtiyazlar sağlandı"

Adı açıklanmadan Reuters'e konuşan eski bir Sudanlı yetkili, Hamas'a destek veren söz konusu şirketlere ülkedeki ihalelerde ayrıcalıklar tanındığı, vergi affı getirildiği ve Gazze bölgesine sınırsız bir şekilde para transferi yapmalarına izin verildiğini söyledi.


El Beşir yönetiminin 2019'da devrilmesi sonrası Hamas'a maddi destek verilmesinde kilit görevi üstlenen Sudan'daki bazı kişilerin ellerindeki nakit varlıklarla Türkiye'ye geçtiği, ancak söz konusu şirketlere ait mal varlıklarının yüzde 80'inin Sudan'da kaldığı ifade ediliyor.

Sudan'da yeni hükümet geçtiğimiz nisan ayında 1958’den beri yürürlükteki İşgalci İsrail’i boykot yasasını iptal kararı almış ancak bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümdeki tutumunun sabit olduğunu açıklamıştı.

Asıl adı İslami Direniş Hareketi olan ve Filistin Parlamentosu'nda seçimle mecliste çoğunluğu elinde bulunduran Hamas, ABD, AB ve birçok Batılı ülke tarafından yasa dışı olarak kabul ediliyor.