Sudan'da gerilim tırmanıyor: Bir general öldü

Ülkede sivil yönetim talep eden binlerce Sudanlı protestocu, başkent Hartum'da ve diğer şehirlerde sokaklara döküldü. Gösteriler esnasında, Tuğgeneral Ali Barima Hammad hayatını kaybetti. Sudan'da, hükümetin tamamen sivillere devredilmesi talebiyle ülke genelinde süresiz gösteriler başlatılmıştı.

Sudan'da gerilim tırmanıyor: Bir general öldü

​Sudan'da sivil bir yönetim talep edilen darbe karşıtı gösteriler sırasında Tuğgeneral Ali Barima Hammad hayatını kaybetti.

Ülkede sivil yönetim talep eden binlerce Sudanlı protestocu, başkent Hartum'da ve diğer şehirlerde eylemlerine devam ediyor. 

Hartum'da toplanan protestocular başkanlık sarayına doğru yürümeye çalıştı. Ordu, protestocuları engellemek için, Cumhurbaşkanlığı sarayına ve ordunun genel komutanlığına giden iç yollara askeri birlikler konuşlandırdı.

Hartum poliside büyük Hartum, Omdurman ve Bahri şehirlerini birbirine bağlayan bazı köprülerin kısmen kapatıldığını duyurdu. 

Sudan poliside yaptığı açıklamada bugünkü gösterilerde Tuğgeneral Ali Barima Hammad'ın öldüğünü bildirdi. ​Sudan'da ordunun yönetime el koyduğu 25 Ekim'den bu yana düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu onlarca göstericide hayatını kaybederken, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde göstericilerden bazılarının yaralandığı görüldü.

2 Ocak'ta Başbakan Abdullah Hamduk'un ülkedeki siyasi kriz ve protesto dalgaları arasında istifasını açıklamasından bu yana Hartum ve diğer şehirlerde sokak protestoları arttı.

Sudan'da ordunun yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'den bu yana gerilim tırmanıyor. Askeri darbeyi kabul etmeyen halk, hükümetin tamamen sivillere devredilmesi talebiyle ülke genelinde süresiz gösteriler başlattı. Göstericiler, askerin kışlaya dönmesini ve tam bir sivil yönetime geçiş olmasını talep ediyor.