Siyonist İsrail'in Fas'taki irtibat ofisi sessizce ve sinsice faaliyetlerine devam ediyor

Siyonist İsrail'in Fas'ın Rabat kentindeki irtibat ofisi, iki ülke arasındaki ilişkileri canlandırma çabalarıyla 10 aylık bir aradan sonra yeniden faaliyete geçti.

Siyonist İsrail'in Fas'taki irtibat ofisi sessizce ve sinsice faaliyetlerine devam ediyor

Siyonist İsrail irtibat bürosundan bir kaynak, Fas haber sitesi Hespress’e yaptığı açıklamada srail’in Gazze'ye yönelik savaşının  başlamasıyla faaliyetlerine ara verilen ofisin yeniden açıldığını  doğruladı .

İşgalci İsrail'in, toplumsal huzursuzluk ve ofisin yeniden açılmasına yönelik yaygın muhalefet endişesiyle diplomatik yetkililerinin Fas medyasıyla temas kurmasını yasakladığı bildiriliyor.

Bu karar, geçen ay İsrail Dışişleri Bakanlığı Arap medyası sözcü yardımcısı Hasan Kabia'nın Rabat irtibat bürosunun başkan yardımcısı olarak atanmasının ardından geldi.

Ofis, 2022 yılında cinsel taciz ve yolsuzluk iddialarının ardından birkaç aylığına geri çağrılan David Govrin tarafından yönetiliyor. 

Hamas'ın 7 Ekim'de İşgalci İsrail'e düzenlediği saldırının ve İşgalci İsrail'in Gazze'ye savaş açmasının ardından, İsrail heyeti güvenlik endişeleri nedeniyle Fas'tan ayrıldı. Ofis bu yılın Nisan ayında resmen kapandı.

Hespress'e göre, Siyonist İsrail irtibat ofisi son zamanlarda sosyal ağlarda görünürlüğünü yeniden kazandı ve Fas'ı Taht Günü ve Paris'teki Olimpiyat Oyunları'ndaki başarıları gibi çeşitli ulusal etkinlikler dolayısıyla tebrik eden mesajlar yayınladı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre , Kaabia'nın atanması   perşembe günü Rabat'taki parlamento binası önünde Filistin'i Destekleme ve Normalleşmeye Karşı Çıkma Fas Cephesi'nin öncülüğünde protesto gösterilerine yol açtı.

Protestocular, Fas'ın İşgalci İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep etti ve Siyonist İsrailli temsilcilerin krallıktan sınır dışı edilmesini istedi.

Protesto grubunun lideri Abdelilah Benabdeslam, Hespress'e yaptığı  açıklamada, Fas'ın "suçlu bir devletle" ilişkilerini sürdürmesinin "utanç verici" olduğunu belirterek, "Hassan Kaabia ve ekibinin derhal sınır dışı edilmesi" çağrısında bulundu.

Benabdeslam ayrıca gösterilerin Fas genelinde devam edeceğini söyledi.

Normalleşmeye karşı halk muhalefeti 

İşgalci İsrail ve Fas, Aralık 2020'de Fas-ABD-Siyonistİsrail üçlü anlaşması imzalayarak resmen diplomatik ilişkiler kurdu.

ABD'nin arabuluculuğundaki anlaşma, Rabat'ın, büyük ölçüde Fas tarafından kontrol edilen ancak Cezayir tarafından desteklenen Sahra bağımsızlık hareketi Polisario Cephesi tarafından talep edilen eski bir İspanyol kolonisi olan  Batı Sahra üzerindeki egemenlik iddiasının tanınmasını içeriyordu .

Fas ile Siyonist İsrail arasında askeri ve istihbarat konularında 60 yıllık bir işbirliği geçmişi bulunurken, bu anlaşmanın ardından iki rejim arasındaki ilişkiler önemli ölçüde derinleşti.

2023 yılında Fas ile İsrail arasındaki ticaret  iki katına çıkarak 2022'deki 56,2 milyon dolara kıyasla 116,7 milyon dolara ulaştı. Bu artış, 2020'de Siyonist İsrail ile bağ kuran Arap ülkeleri arasında en hızlı büyümeyi kaydetti: Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan.

Temmuz ayında Fas medyası, krallığın İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nden (IAI) 1 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla iki Ofek-13 casus uydusu satın aldığını bildirmişti .

IAI, Gazze'de İşgalci İsrail ordusu tarafından kullanılan en gelişmiş insansız hava araçları ve füze savunma sistemlerini üretmesiyle tanınıyor. 

İşgalci İsrail'in devam eden savaşı, ikili ticaret ve güvenlik ortaklıkları da dahil olmak üzere İsrail-Fas ilişkilerinin temel yönlerini önemli ölçüde etkilememiş gibi görünse de, bu bağlara yönelik yaygın halk muhalefetini yoğunlaştırdı ve hükümet ile kamuoyunun İşgalci İsrail'e ilişkin görüşleri arasındaki farklılığı öne çıkardı.

İşgalci İsrail'in ABD'den satın aldığı INS Komemiyut adlı çıkarma gemisinin, Siyonist İsrail Donanması'na teslim edilmek üzere Hayfa'ya giderken Haziran ayı başında Fas'ın kuzeyindeki Tanca liman kentinde durduğuna dair medya kuruluşları tarafından  yapılan haberler , ülkede büyük bir infiale yol açtı.

ABD'ye ait askeri teçhizat ve silah taşıdığı bildirilen İşgalci İsrail’in savaş gemisinin, yakıt ikmali ve ikmal yapmak amacıyla Tanca'da durmasına izin verildi.

Faslı yetkililerin, İşgalci İsrail'in Gazze'deki şiddetini ve krallığın Filistin topraklarına sağladığı insani yardımları kınayan açıklamalar yapmasına rağmen, kamuoyu hükümetin İsrail'e yönelik politikasına karşı çıkmaya devam ediyor.

Haziran ayında yayınlanan bir Arap Barometresi  anketi , İşgalci İsrail ile Fas da dahil olmak üzere Arap ülkeleri arasındaki normalleşmeye yönelik halk desteğinin 2022'de yüzde 31'den sadece yüzde 13'e düştüğünü gösterdi.

Kaynak: Middleeasteye