Şin Bet’te kriz derinleşiyor: Başkan yardımcısı istifa etti

Şin Bet Başkan Yardımcısı, kurum içi anlaşmazlıklar ve başkanlık görevine dışarıdan atama yapılması nedeniyle istifa etti. Gelişme, 7 Ekim güvenlik başarısızlığının ardından süren krizlerin devamı olarak değerlendiriliyor.

Şin Bet’te kriz derinleşiyor: Başkan yardımcısı istifa etti

İşgalci İsrail basını, salı akşamı İsrail İç Güvenlik Teşkilatı (Şin Bet) Başkan Yardımcısının görevinden istifa ettiğini doğruladı. Bu gelişme, siyonist rejimin güvenlik kurumları içindeki derin görüş ayrılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

İbranice yayın yapan Kanal 12, Şin Bet Başkan Yardımcısı ve kamuoyunda “Ş” kod adıyla bilinen yetkilinin, istifasını resmen teşkilat başkanına sunduğunu bildirdi. Habere göre söz konusu yetkili, Ronen Bar’ın yerine Şin Bet başkanı olarak atanmayı beklerken, bu göreve kurum dışından bir ismin getirilmesi kararından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Kanal 12’nin aktardığına göre istifa, Şin Bet Başkanı ile kurumun yönetimi ve gelecekteki yönelimiyle ilgili temel konularda yaşanan sert anlaşmazlıkların ardından geldi.

Bu istifa, 7 Ekim 2023’te yaşanan güvenlik başarısızlığının ardından işgalci İsrail ordusu ve güvenlik kurumlarında yaşanan üst düzey istifalar zincirinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Söz konusu tarihte, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi çevresindeki işgalci İsrail'in askeri noktalarına yönelik saldırılar düzenlemişti.

Öte yandan, eski Şin Bet Başkanı Ronen Bar, söz konusu güvenlik zafiyetinden sorumlu tutulması nedeniyle Binyamin Netanyahu ile yaşadığı sert anlaşmazlıkların ardından geçtiğimiz Haziran ortasında görevinden ayrılmıştı.

Netanyahu’nun doğrudan desteğiyle, Ekim ayında David Zini, Şin Bet’in yeni başkanı olarak atanmıştı. Bu atama ise işgalci İsrail’de güvenlik çevreleri ve muhalefet tarafından geniş çaplı tepkilere yol açmıştı.