Şam heyeti, Cenevre'deki Suriye görüşmelerini terk etti

Suriye devlet televizyonu, Şam heyetinin, görüşme takviminin ayrıntılarının belirlenmesi yolunda yaptığı öneriye yanıt alamaması üzerine görüşmeden çekildiğini duyurdu.

Şam heyeti, Cenevre'deki Suriye görüşmelerini terk etti

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turunun ilk oturumunu, Şam Heyeti terk etti.

Suriye devlet televizyonu, Şam heyetinin, görüşme takviminin ayrıntılarının belirlenmesi yolunda yaptığı öneriye yanıt alamaması üzerine görüşmeden çekildiğini duyurdu.

Görüşmelere katılan muhalifler, Şam heyetinin toplantıdan çıkmasını, "görüşmeleri erteleme taktiğinin bir parçası olarak" değerlendirirdi.

Rejim Türkiye’nin Suriye operasyonunun kınanmasını istedi

Yine muhaliflere göre, rejim heyeti, terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve Barış Pınarı Harekatı'ndan dolayı Türkiye'nin kınanmasını içeren üç maddeyi gündeme aldırmaya çalıştı.

BM diplomatları ise görüşmelerin salı günü devam edip etmeyeceği konusunun şu ana kadar açıklık kazanmadığı görüşünde. Bir Batılı diplomat, Reuters’e yaptığı açıklamada, görüşmeler için ”tamamen askıda” ifadesini kullandı.

BM Sözcüsü, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in, rejim, muhalif ve sivil toplum kuruşlarının temsilcilerinden oluşan heyetlerle ayrı ayrı bir araya geldiğini ve görüşmelerin tekrar başlatılması için çabalarını sürdüreceğini açıkladı..

Rejimin eş başkanlığını yürüten Ahmed Kuzbari'nin Komite'ye sunduğu "yeni gündem maddeleri"nin muhalifler ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından kabul görmediğini bildirdi.

Lavrov: "Suriye Anayasa Komitesi sürecinin başarısız sonuçlanmasını isteyenler var"

Lavrov, Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali ile başkent Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye Anayasa Komitesinin görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Komitenin ilk toplantısının olumlu yönde gerçekleştiğini belirten Lavrov, "Taraflar, bu aşamada komitenin işleyişiyle ilgili bütün konularda mutabık kaldı." dedi.

Batı ülkelerinin, Suriye Anayasa Komitesi sürecini daha önce engellemeye çalıştığını ifade eden Lavrov, "Komitenin çalışması sürecinin engellenmesi yönünde her zaman tehdit var. Suriye Anayasa Komitesi sürecinin başarısız sonuçlanmasını isteyen çok taraf var. Bu durumda, Suriye'ye askeri müdahalede bulunma yönündeki eylemler haklı gösterilebilecek." ifadesini kullandı.

Euronews